Van Harrie van der Sanden kregen we onderstaand bericht en foto…

“Tot de ZLTO, een organisatie voor tuinders en boeren in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid Gelderland heeft zich tijdens de algemene vergadering in Liessel aangesloten de nieuwe afdeling ‘De Peel’. De  ZLTO ‘De Peel’ is ontstaan door een fusie van de ZLTO afdelingen Asten, Deurne, Someren en Helmond-Mierlo.

‘ZLTO De Peel’ telt ruim vijfhonderd leden, afkomstig uit de agrarische sector. Zowel vanuit de veehouderij, akkerbouw als vanuit de vollegronds- en glastuinbouw.

De agrarische sector staat  in de komende decennia voor de nodige uitdagingen en om die reden is krachtenbundeling essentieel. Ook de belangenbehartiging is niet makkelijker geworden vanwege de vele belangen, die er spelen in het werkgebied van de ZLTO-leden. Door de afname van het aantal agrarische bedrijven is een fusie onvermijdelijk geworden om de belangen van de leden goed te kunnen blijven behartigen.

De ZLTO afdeling ‘De Peel’ kent nu 538 leden, waarvan vierhonderd bedrijfsleden en meewerkende leden zijn. Ook voor de externe contacten is en wordt de nieuwe organisatie van de ‘ZLTO De Peel’ op deze manier een waardevollere partner. De nieuwe organisatie is belangrijk en blijft zorgdragen voor een vitaal buitengebied en de belangen  voor de diverse  sectoren in de contacten met de betrokken overheden.

Belangen behartigen
De negen kandidaat bestuursleden, verdeeld over de vijf peelgemeenten, hebben zich voorgesteld tijdens de oprichtingsvergadering van woensdagavond 20 april 2022. Alle kandidaten zijn gekozen en uit hun midden is Mario Berkers uit Vlierden gekozen tot eerste voorzitter van de nieuwe ZLTO De Peel.

Het bestuur is van mening, dat de nieuwe organisatie belangrijk is om te blijven streven  naar een vitaal buitengebied. Vooral de Gebiedsgericht Aanpak en het project Peelvenen zijn hierin actueel. Verder is het de bedoeling, om de leden volop te blijven betrekken en om via de werkgroep PR  regelmatig stad en ommelanden te informeren  over het reilen en zeilen van de agrarische sector  in het buitengebied van ZLTO De Peel.

Bestuur ‘ZLTO De Peel’
Het dagelijks bestuur van de ZLTO De Peel wordt gevormd door voorzitter Mario Berkers (Vlierden), secretaris Toon Verstegen (Asten) en penningmeester Mariëlle van Lieshout (Liessel).
De overige bestuursleden zijn actief in de diverse werkgroepen. Werkgroep ‘PR’ wordt behartigd door Kayleigh van den Einden (Lierop).  
De werkgroep ‘Leden’ wordt vertegenwoordigd door Chantal van de Westerlo (Asten-Heusden). Werkgroep ‘Bodem en Water’ door Rianne van Helmond (Ommel) en door  Harrie Swinkels (Someren). Tenslotte nemen Frank Rooijakkers (Asten) en Stefan Thelosen (Someren-Heide)  zitting in de Werkgroep ‘Ruimtelijke ordening’.

Overdracht
Tot slot is de nieuwe voorzittershamer door Henk van den Boogaard, namens de afdelingen overgedragen aan de nieuwe voorzitter Mario Berkers van de ZLTO De Peel. De fusiecommissie wenst de ZLTO De Peel alle succes toe met het behartigen van de belangen voor de agrarische sector”.

Foto header is van het bestuur van de ZLTO de Peel (Harrie van der Sanden).