In deze komkommertijd zijn we teruggegaan naar wat er zoal te lezen was in deze Koepel.

Deze Koepel was de 14e jaargang, nr. 8.

Redactie was toen: Piet Cortooms, Toon Fortuin, Jan Hendrikx, Harrie vd Hurk, Wim Hurkmans, Toon Kuypers en Theo Maas.

Geboren in april:
Maria, dochter van H. van Otterdijk-van de Ven, Wertstraat 15.
Lieke, dochter van J. Hendrikx-Raaymakers, Frank Doucettestraat 11

Getrouwd:
Martinus vd Eijnden, Lierop met Antonia Vlemmix, Someren-Dorp
Leo Kusters, Lierop met Wilhelmina Rijnders, Deurne.
Wilhelmus Kuypers, Uden met Antonia Van Lieshout, Lierop

Overleden:
Marinus Sprengers, echtgenoot van wijlen Johanna van Bussel, in de leeftijd van 88 jaar.

Peter van Vlokhoven en Peter van Schalen schrijven een afscheidswoordje. Peter van Vlokhoven stopt met de redactie vanwege een parttime studie en zijn verhuizing uit Lierop en Peter van Schalen door drukke werkzaamheden in zijn nieuwe zaak in Asten. De redactie bedankt hen en vraagt naar vervangers.

Theo Maas schrijft een in memoriam over Marinus Sprengers voor zijn verdiensten voor de Lieropse gemeenschap. Hij was postkantoorhouder, dirigent-voorganger in de kerk en voorzitter, medeoprichter van de bejaardenbond in Lierop en trouwe schrijver in de Koepel.

De “Club van 50” van de fanfare berichtte over het aanstaande dorpsfeest op het zustersveldje bij de gymzaal. Op donderdagavond kienen, vrijdagavond kinder-musical door de kinderen van de lagere school en op zaterdagavond een gehuwdenbal. De zondagmiddag stond in het teken van een blaaskapellenfestival met 14 deelnemers en een ballonnenwedstrijd voor de jeugd.

Er stonden ook berichten in deze editie van 50 jaar geleden (de Zuid-Willemsvaart van 1927).
Daarbij valt o.a. te lezen dat de jaarlijkse bedevaart naar Ommel op 30 mei 1927 wordt gehouden en dat de Lieropse Gemeenteraad een verordening aangenomen had waarbij het baden en zwemmen in openbare wateren in deze gemeente wordt verboden. Ook was er een brand bij Café van Oosterhout. Het gehele woonhuis brandde uit. Gelukkig was de wind gericht naar de straatzijde waardoor het vee en de timmerwerkplaats kon worden gered.

Over de toendertijd toenemende kuikendiefstallen wordt geschreven:
“Nu allerwegen weer een grote drukte heerst met de kuikenfokkerij hoort men ook geregeld weer van diefstallen van deze beestjes. Na intensieve waarneming heeft men een aantal bunzings en katten als de daders kunnen aanwijzen. Zij moesten het met de dood bekopen”.

De Vastenaktie bracht f4496,92 op en Theo Maas is er blij mee dat de opbrengst nog steeds elk jaar de geldontwaarding blijft volgen.

Toon van Lierop meldt als secretaris van het N.K.V. dat het N.K.V. wederom een Rome-reis organiseert. Ze vliegen met een Boeing 737 vanuit Amsterdam.  De kosten zijn f745,- all-in.

De KPJ meldde dat de Kringkwis werd gehouden in peuterspeelzaal ”t Heikrekeltje’. De kennis en vaardigheid van de leden werden op velerlei gebieden getest. Op de kring culturele dag in Deurne kreeg de afdeling Lierop een eervolle vermelding met een lied over de jeugdwerkloosheid.

Op de afdelingscross in de Herselse Bossen werd Els Verberne bij de meisjes aspiranten 800 meter 1e, Jozien van Heugten 2e en Ria van Heugten 3e. Bij de jongens aspiranten 1200 meter werd Heinz vd Schouw 1e, Willie vd Eijnden 2e en Harrie van Horik 3e.

Bij de meisjes junioren 1200 meter werd Meike van Heugten 1e, Alda van Heugten 2e en Els Verberne 3e. Bij de jongens junioren 2000 meter werd Peter Hanssen 1e, Frans van Lieshout 2e en Henk Coolen 3e.

Bij de meisjes senioren 1600 meter werd Trudy van Heugten 1e, Ine Daniels 2e en Annie van Heugten 3e.

Bij de jongens senioren 4000 meter werd Peter Coolen 1e, Jan Renders 2e en Albert Coolen 3e.

Verder werd deze maand een excursie naar Omroep Brabant georganiseerd en gingen de aspiranten op handbaltoernooi in Gemert (zonder succes).

Spaarkas “de Kermispotters” p.a. M. van Oosterhout meldt dat er nog enkele plaatsen vrij zijn voor spaarders. Er wordt wel verwacht minimaal f1,- per week te storten.

Onder “We hebben gehoord, gezien of gelezen” o.a.
– Dat de beide nieuwe tennisbanen al volop in gebruik zijn
– Dat er veel belangstelling was bij de wedstrijd Lierop-Gemert op de Renkant, de penningmeester was heel tevreden!
– Dat we voorlopig nog geduld moeten hebben met het fietspad Lierop-Eindje
– Dat slager Schurgers zijn eigendom in Lierop verkocht heeft maar gelukkig heeft een nieuwe geïnteresseerde voor de winkel zich gemeld (slager Wijnen)

Jan van Eijk, secretaris van de Bosgalm bedankte de donateurs met de woorden “wij proberen daarom zo goed mogelijk te zingen en ons zo dikwijls als mogelijk is aan u te presenteren”.

De tennisvereniging liet weten dat door de slechte weersomstandigheden de banen na de opening op 1 april nog een week niet gebruikt konden worden. Er werd nogmaals op het baanreglement attent gemaakt. Ook werd een prijsvraag uitgezet voor een nieuwe naam van de Lieropse Tennisvereniging.

Theo Meulendijks somde namens Fanfare St. Willibrordus de te verwachten activiteiten voor de komende maanden op. O.a. een muziekfestival in Venhorst, een Festival in Maasmechelen en serenades bij bruiloften en andere feestelijke gebeurtenissen zoals de opening van de tennisvereniging en het 40-jarig jubileum van Frans van Lieshout. 

De KAV en KVO meldde dat de avond voor hun leden en andere belangstellenden, verzorgd door de vereniging ter bescherming van het ongeboren kind, heel goed geslaagd was.

Wim Hurkmans, als vaste schrijver voor de voetbalclub meldde dat het vaandelteam nog voor enkele aangename verrassingen zorgde.

Na een 0-1 achterstand in de thuiswedstrijd tegen ELI zag de jonge Knoops zijn harde inzet niet klemvast gestopt door de uitstekende doelman van ELI maar Peter van de Zanden was ter plekke om deze misgreep af te straffen.

Het volgende slachtoffer was ASV die met een 1-0 nederlaag nog goed weg kwam. Toon Maas was met een onhoudbare kopstoot matchwinner waarbij opgemerkt dat Theo Hendrikx subliem keeperswerk liet zien.

Tegen Mifano werd met 2-1 gewonnen. Jos van de Boomen was de eerste doelpuntenmaker na goed voorbereidend werk van Frans Smulders. Na de 1-1 van Mifano was het Hans Verrijt die met een simpele voetbeweging nog net de volle buit binnenhaalde.

De Belangengroep doet een oproep aan de Lieropse verenigingen om een werkplan te maken waarin vermeld staat wat de taak is van de vereniging, het doel, de toekomst en ook een overzicht van een jaar activiteiten. Veel informatie hierover wordt gegeven op de belangengroep vergaderingen waarin praktisch alle verenigingen zijn vertegenwoordigd. Het is alleen zo jammer, dat er nog steeds verenigingen zijn, die het niet de moeite waard vinden een afgevaardigde naar de vergadering te sturen, waar vaak zeer waardevolle informatie wordt gegeven. Ook het meepraten over Lieropse zaken is een taak voor ons allen.