Van Wim Steenbakkers kregen we onderstaand bericht…

Op vrijdag 15 november verzorgt Ad Brouwers een fotolezing over natuur van de vennen op de Strabrechtse Heide. Met name het Beuven complex staat hierbij centraal. De lezing vindt plaats in IVN gebouw de Stulp aan de Ostaderstraat 30 in Asten. De aanvang is om 20.00 uur en de entree is gratis.

Deze lezing gaat over de meest kwetsbare flora en fauna van onze omgeving, namelijk de parels van onze heide, de vennen. De nadruk zal vooral liggen op het Beuvencomplex, het grootste ven van Nederland. Een groot deel van dit ven is zwak gebufferd, met een oppervlakte van 49,1 ha, is tevens het meest kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Brabantse vennen vervullen (inter)nationaal een belangrijke natuurfunctie. Ze zijn toevluchtsoord voor veel bijzondere planten en dieren.  Een  aanzienlijk deel van de ongeveer 30 karakteristieke venplanten passeren de revue tijdens de lezing. Stapsgewijs, met ondersteuning van foto’s, gaan we de verschillende typen vennen bekijken, van algemeen en niet bedreigd tot uiterst zeldzaam en ernstig bedreigd. Zal de Waterlobelia het kunnen redden, en de kleine biesvaren?

De extreem natte jaren 2023 en 2024 in combinatie met hoge temperaturen heeft grote impact op de soortensamenstelling en biodiversiteit van onze natuur. Hoe gaat de natuur daarmee om? De vernattingmaatregelen van 2013 pakken niet voor elk type biotoop of ven voordelig uit. Klimaatveranderingen spelen daarbij een cruciale rol, de extremen nemen toe van droog en zeer warm, tot zeer nat met een hoge luchtvochtigheid en dito neerslag. In onze omgeving leidt zuurstofgebrek, veroorzaakt door met water verzadigde bodems, tot sterfte van verschillende boomsoorten. De stikstofneerslag is helaas al enige jaren niet afgenomen. Deze cocktail van verschillende factoren maakt het voor natuurbeheerders er niet eenvoudiger op.

Waterlobelia (Lobelia dortmanna)