Afgelopen zondag vond de 7de editie plaats van de Tour Der Ongeschoren Benen Classic (TDOBC). De start en finish van dit jaar waren in Lierop.

Rond 9:00 uur meldden zich de eerste renners op de nieuwe startlokatie de Vurherd.

Om 10:00 uur startte de presentatie van de prominenten die deelnamen aan deze TDOBC. De presentatie was, net als vorig jaar, in goede handen van Martie Jeuken en Rob Scheepers, waarbij het publiek in grote getale was toegestroomd om dit te aanschouwen.

Bij het voorstellen van de prominenten werden ook Frans en Sylvia Sijbers naar voren gehaald. Frans is dit jaar gestopt in de organisatie en als wedstrijdleider en Sylvia werkte achter de schermen en zal dit, nu samen met Frans, nog steeds blijven doen indien nodig. Zij werden hiervoor bedankt.

Rond 11:15 gingen de rijders vanaf de Vurherd van start na het aftellen door onze burgemeester Dilia Blok. Dit jaar ging het onder leiding van de nieuwe wedstrijdleider Ronald Waterreus, oud-keeper van Roda JC, PSV, Manchester United, Glasgow Rangers en Red Bull New York.

Onder de deelnemers bevonden zich prominenten zoals Tom Dumoulin, Harrie Lavreijsen, Guus Meeuwis, Frank Lammers, Leo Alkemade, Leontien van Moorsel en nog vele anderen. Zij werden aangevuld met lokale helden.

Achter het peloton sloot een grote schare van allerlei volgauto’s aan waarbij de nostalgische ploegleidersauto’s het meest opvielen.

Onder zeer zonnige omstandigheden werd er na een lokale ronde koers gezet naar de pauzeplaats Sevenum bij Trapperie de Werkplats. Het eerste gedeelte kenmerkte zich door diverse stops vanwege lekke banden die overigens vakkundig werden verholpen door de mecanicien van Shimano. Door deze stops was de aankomst in Sevenum wel een beetje vertraagd.

Bij de pauzeplek in Sevenum was er ook veel publieke belangstelling en konden de renners gebruik maken van broodjes en soep.

Na een iets kortere pauze werd er weer koers gezet naar de finishplaats Lierop. Wat opviel dit jaar was de grote aantallen bezoekers langs de kant van de weg, die onder het genot van een hapje of drankje de renners in het peloton aanmoedigden. 

In de laatste drie kilometer werd het peloton ‘losgelaten’ en was iedereen bezig om het sprintkanon Harrie Lavreijsen te verslaan. Hoewel de TDOBC geen officiële wedstrijd is, liet hij zich het kaas niet van het brood eten en won de sprint overtuigend.

Na de finish op de Laan ten Boomen vertrok de hele meute naar de Vurherd, waar onder een pils en echte Belgische friet heroïsche verhalen ter tafel kwamen over deze mooie editie van de Tour Der Ongeschoren Benen Classic.

Uiteindelijk was het een uitstekende editie die onder uitmuntende leiding van Ronald Waterreus en de aanwezige motards zonder valpartijen tot een goed einde werd gebracht.

Ook dank aan de vele vrijwilligers, sponsors, de gemeente Someren en alle medewerkers van de Vurherd. Zonder hen geen Tour Der Ongeschoren Benen Classic.

Volgend jaar staat de 8ste editie alweer gepland op 1 september 2024.

Zie ook de foto’s van Peter Maas (slaponline)/Eric Driessen (Siris)

Zie ook het bericht van Juliët Meulendijks in het ED.

Onderstaand is ons bericht aangevuld met de latere filmimpressies van Siris.

Huub van Lieshout
namens organisatie TDOBC