Van de gemeente Someren kregen we onderstaand bericht…

Het traject voor de realisatie van het geluidsscherm langs de A67 loopt al enkele jaren. Voor de aanleg van het 1250 meter lange scherm heeft de gemeente nog niet alle grond in bezit en is vorig jaar van het Rijk groen licht gekregen om het geluidsscherm gefaseerd aan te leggen. Voor de verwerving van de resterende grond (250 meter) langs de uitvoegstrook van de snelweg is vorig jaar een onteigeningsprocedure opgestart. Inmiddels hebben de onteigeningsstukken ter inzage gelegen, is er een bestuurlijke overeenkomst getekend en is de aanbestedingsfase opgestart.

Genomen stappen

Afgelopen jaar is gebleken dat er geen overeenstemming voor de grondverwerving mogelijk is en dat het project alleen gerealiseerd kan worden als de benodigde gronden via een onteigeningsprocedure worden verkregen. Tot en met 4 juli jl. hebben de onteigeningsstukken ter inzage gelegen en kan nu met een Koninklijk Besluit de gerechtelijke procedure tot onteigening opgestart worden. Daarnaast is er onlangs een Bestuurlijke overeenkomst getekend waarin samen met Rijkswaterstaat afspraken zijn vastgelegd over de verdeling van taken, kosten en verantwoordelijkheden bij de voorbereiding, realisatie, gebruik en beheer van het scherm.

Tot slot heeft het college 2 juli jl. de inkoopstrategie vastgesteld waarmee de aanbestedingsprocedure van start kan. Wethouder Koert Kusters: “We hebben weer enkele belangrijke stappen kunnen nemen waardoor de realisatie van het geluidsscherm dichterbij komt. Het is een project van een lange adem, maar als gemeente blijven we ons daar waar mogelijk inzetten om de geluidsoverlast voor de inwoners van Lierop zo snel mogelijk te verminderen.”

Planning

Als alles volgens planning verloopt, is de eerste 1000 meter geluidsscherm eind 2025 gereed. Na afronding van het onteigeningstraject volgt dan direct de realisatie van fase 2 van het geluidsscherm. De uitvoeringskosten worden 100% gedekt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.