‘Woorden die bijna 50 jaar geleden (1971) door Ramses Shaffy voor ’t eerst gezongen werden. En ontelbare keren zijn ze door hem en tot op de dag van vandaag ook door anderen gezongen. In het lied wordt deze regel niet minder dan 12 keer herhaald, voor elke maand van het jaar 1x??
Het is een regel, gevormd door 7 werkwoorden, die mij vaak door ’t hoofd gaat. Elk woord voor zich, maar zeker ook in onderlinge samenhang, kan betekenis geven aan het leven van alle dag. Dit lied is dus meer dan een simpele reeks woorden waar muziek onder gezet is met een commercieel doel. (Want ook de schoorsteen van Ramses Shaffy moest roken…)
Het is een lied dat bestemd is voor mensen die op de een of andere wijze eenzaam, gefrustreerd of ongelukkig zijn. Het herinnert ons eraan dat we ooit “samen zullen komen” en adviseert ons in het leven te zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen. Maar “niet zonder ons”. Het lied is in feite bedoeld om al de eenzame en ongelukkige mensen te tonen hoe ze toch plezier in het leven kunnen krijgen en hen eraan te herinneren dat indien ze verenigd zijn ze niet meer eenzaam zullen zijn.
Dit lied kan licht in de duisternis bieden voor mensen. Net als dit traditionele kerstconcert in Someren dat kan. Een middag van samenzijn, warmte, licht, muziek, zang en woorden die onze gedachten prikkelen en hopelijk wat glans in de ogen brengt.
Het is de donkerste tijd van het jaar, met komende week de kortste dag en langste nacht (ca 7,5 uur daglicht en 16,5 uur duisternis). Het is hét keerpunt in het jaar waarin alles niet steeds donkerder en kouder, maar juist weer lichter en warmer wordt. Met vuur en kaarslicht verdrijven we de duisternis en de kou.
In deze donkere dagen voor Kerst versieren veel mensen hun huis met lampjes om een beetje licht in de duisternis te brengen. Lichtgevende kerstbomen, kleine en grote verlichte sterren, kaarslicht, vele meters lichtsnoer… ze zorgen er voor dat we sfeervol de Kerst ingaan’.
Maar is dat de enige betekenis van licht?
Als ik denk aan licht, dan komt bij mij ook altijd het verhaal van Florence Nightingale op. ‘The Lady with the Lamp’… (‘de vrouw met de lamp’). Een vrouw die bijna 200 jaar geleden geboren werd en in die tijd al van grote invloed geweest is op de sociale hervorming. Een veelzijdige vrouw, vooral bekend geworden als grondlegger van de moderne verpleegkunde. Maar dat was niet het enige. Zij gaf op gedreven wijze invulling aan haar leven door ‘oog te hebben voor de mensen om haar heen, die haar aandacht en zorg nodig hadden’. Een krachtige vrouw die mij niet alleen gemotiveerd heeft in de 25 jaar dat ik werkzaam was in de gezondheidszorg, maar zeker ook in de wijze waarop ik kijk naar de wereld om mij heen.
Gelukkig wonen er in Someren, Someren Eind, Lierop en Someren Heide veel mensen die ook op deze wijze ‘om zich heen kijken’. Die zien welke behoefte er bij anderen is. Die al dan niet gevraagd, bewust of onbewust een lichtpuntje zijn voor anderen.
Een mooi voorbeeld van zo’n vrouw is Marlies Verschaeren. Zij benaderde ons een paar maanden geleden omdat ze een idee had voor Someren…. Een mooi idee vonden we al snel. Mooi omdat ze samen met de cliënten van de ORO en vrijwilligers van ‘de Viersprong’ kerstattenties wilde maken. En niet zomaar attenties… Van ons snoeiafval wilde zij mooie harten gaan maken, harten voorzien van een kerstwens van het gemeentebestuur. Ze noemde haar plan: een “Hart voor een Ander”…
Er is afgelopen week flink gewerkt… Ruim 100 harten zijn gemaakt, harten die deze dagen door het college van B&W uitgereikt mogen worden aan inwoners waarvan wij denken dat bij hen een liefdevolle kerstgroet van harte welkom is (groot voorbeeld hier in de kerk). En de kerstwens van het gemeentebestuur… daar sluit ik strakjes mee af.
De woorden van Ramses Shaffy inspireerden me ook bij het bedenken van die kerstwens. Die woorden hebben veel in zich… maar verdienden voor de kerst een gepaste bewerking naar mijn idee…
Maar als we rondkijken dan is er meer wat we kunnen betekenen voor een ander. Om ons heen zijn vele mensen waarvan we weten dat voor hen deze dagen extra moeilijk zijn. Dagen waarop verdriet, verlies, gemis, eenzaamheid, zorgen en duisternis nog intenser gevoeld wordt/worden.
Mijn gedachten gaan zeker ook uit naar al deze mensen.
Als gemeentebestuur wensen we ook deze mensen wat licht in de duisternis. Licht wat ik graag samen met u voor deze mensen zou willen ontsteken in deze extra donkere tijd.
Bij de uitgang staan 2 manden met daarin heel veel lichtjes… mag ik u vragen om allemaal 1 kaarsje mee te nemen en vergezeld van uw wensen, gedachten of gebeden thuis te ontsteken?
In een donkere tijd
Geeft een heel klein licht
Of een warm bericht
Mensen een sprankje hoop,
Met vele kleine lichtjes
kunnen we er met elkaar voor zorgen
dat de gevoelens voor morgen
een klein beetje positiever zijn.
En ter afsluiting dan de kerstwens voor heel Someren:
“Lach, feest, koester, wens, heb lief, zorg én verwonder…..”
Namens het gemeentebestuur wens ik u allen hartverwarmende kerstdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar.
Dilia Blok
Bron: website Gemeente Someren.