Donderdag 19 september 2024
Om 20.30 uur vindt in de Koepelkerk een vrijheidsconcert plaats. Het concert wordt verzorgd door de bekende organist Bert Augustus en de mezzo sopraan Ina Boersma.

Centraal staat voor orgel en zang het meesterwerk “La Vierge à midi” – tekst: Paul Claudel (1868-1955); muziek: Hendrik Andriessen (1892-1981).
Dit als lofzang op Maria als later het vrijheidsvuur wordt overgebracht naar de Mariakapel in de Koepelkerk. In het concert staan verder de nationale volksliederen van Nederland, Engeland en Amerika centraal, naast werken rond de bevrijding in 1944. Het concert is VRIJ TOEGANKELIJK!

Rond 21.30 uur brengen lopers van ’t Jasper Sport uit Someren het vrijheidsvuur vanuit het kasteelpark in Helmond naar het kerkplein van de Koepelkerk. Bij de binnenkomst in de Koepelkerk zal onder het zingen van het Wilhelmus de fakkel naar voren worden gebracht. De fakkel wordt overgedragen aan burgemeester Dilia Blok van de gemeente Someren. Het vuur in de fakkel wordt door vertegenwoordigers van de gemeenschap gebruikt om de noveenkaarsen in lantaarns op de communiebank aan te maken. Één Lantaarn wordt vervolgens naar de Mariakapel in de Koepelkerk gebracht en één kaars wordt naar de grote lantaarn op de eeuwenoude kerkhofmuur gebracht alwaar de kaars 9 dagen tijdens de festiviteiten zal branden.

In de Mariakapel kan de lantaarn met het vrijheidsvuur elke dag bezocht worden.

Ben van Bussel
Lierop 825
Vrijheidsvuur Someren