Op dinsdag 1 oktober bent u van harte uitgenodigd door de Franciscusparochie voor een boeiende avond vol inspiratie en gesprek tijdens het “Inspiratiecafé”. Dit intrigerende evenement biedt een podium voor openhartige dialogen en nieuwe inzichten, alles in een gezellige en informele setting.

We herdenken 80 jaar bevrijding. Maar hoe worden Auschwitzoverlevenden ooit vrij van een oorlogstrauma? U bent welkom bij de documentaire “Auschwitz, ons verhaal”.

Wat heeft mensen staande gehouden in de meeste extreme omstandigheden in Auschwitz? De spreker is theoloog Herman Teerhöfer. Hij heeft gedurende 14 jaar, 91 (met name joodse) overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 100 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland, Israël, Zweden, Brazilië en Engeland.

De lezing & documentaire doen verslag van de interviews. Het zijn unieke getuigenissen van “survivors”. Ze staan voor de zoektocht naar krachtbronnen om weerstand te bieden aan gevangenschap, onderdrukking en traumatische herinneringen. Want ook vandaag blijft vrede een breekbaar begrip.

De spreker die parochie Heilige Franciscus heeft uitgenodigd is Herman Teerhöfer (1975) die is opgegroeid in Oirschot. Hij is als theoloog en geestelijk verzorger werkzaam in Tilburg en Breda. Hij richtte een stichting op om aandacht te vragen voor “hoe te leven met en na oorlogservaringen: de Smolinksi foundation. Daarbij richt hij zich in het bijzonder op levensverhalen van Auschwitzoverlevenden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven.

Datum: Dinsdag 1 oktober
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Dorpshuis ‘t Kwartier in Asten, Kerkstraat 10.

Stefan Schevers
(pastor Franciscusparochie)