Erika Janssen, adviseur communicatie afdeling Bedrijfsvoering van de gemeente Someren stuurde ons onderstaand bericht…

“Zo’n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Het gebruik van deze hoeveelheid aardgas zorgt voor te veel CO2 uitstoot en dat is slecht voor het milieu. Om klimaatverandering tegen te gaan willen we dat alle huizen in 2050 in Nederland van het gas af zijn. Dat is een hele opgave! Om straks op tijd klaar te zijn, is de gemeente nu al aan de slag. De gemeente onderzoekt welke alternatieven voor aardgas er zijn en waar deze kunnen worden ingezet. In sommige gebieden verwachten we dat inzet van een alternatief haalbaar is over ongeveer 10 jaar, voor andere gebieden kan dit langer duren. Op dinsdag 23 februari a.s. willen we u graag online bijpraten over de stand van zaken van het onderzoek en mogelijke verkenningsgebieden met u bespreken.

Verkenningsgebieden
De gemeente Someren aardgasvrij maken is een ingewikkeld proces. De gemeente wil zeker weten dat toekomstige oplossingen duurzaam, betrouwbaar en voor iedereen beschikbaar en betaalbaar zijn. Het is nog niet besloten welk gebied in gemeente Someren straks als eerste overgaat naar een nieuwe warmtevoorziening. Uit een eerste onderzoek zijn wel een aantal mogelijke interessante verkenningsgebieden naar voren gekomen waar we ons de komende tijd op willen richten en verder onderzoek naar willen doen. Deze mogelijke verkenningsgebieden zijn Someren-Noord en Someren-Centrum. Een verdiepend onderzoek naar de technische mogelijkheden, betaalbaarheid en voorkeuren van inwoners spelen een rol bij de keuze of we in een verkenningsgebied uiteindelijk gaan starten met aardgasvrij worden. Mocht uit deze verdiepende onderzoeken blijken dat de plannen niet haalbaar zijn, dan wordt Waterdael I en II als alternatief gezien. We verwachten dat pas in 2030 de eerste gebieden echt van het aardgas afstappen. Tot die tijd zetten we in op isoleren om gas te besparen.

Online bijeenkomst
Op dinsdag 23 februari (aanvang 19.30 uur) willen we u graag bijpraten over het onderzoek, de vervolgstappen en de mogelijke verkenningsgebieden. Indien u deze avond wilt bijwonen dan kunt u een email sturen naar communicatie@someren.nl. Na aanmelding ontvangt u een instructie om deze avond in te loggen.

Het verduurzamen is een opgave voor ons allemaal. We horen daarom graag uw ideeën hierover zodat we samen kunnen werken aan het verbeteren van de leefomgeving!”