In onze regio zullen in september vele herdenkingen plaatsvinden omdat het dan 75 jaar geleden is dat hier de tweede wereldoorlog eindigde. In vrijheid leven is tegenwoordig voor velen een vanzelfsprekendheid en er zijn dan ook steeds minder mensen die zich de tijd nog kunnen herinneren dat Lierop bezet werd door de Duitsers.
Naast de vele verhalen over het onderduikerskamp in de Moorselse bossen, beschreven door Gerard Geboers, is onlangs een dagboek opgedoken van Jan Michels, die daarin zijn tijd als onderduiker in Lierop heeft beschreven. Niet in het onderduikerskamp op Moorsel maar midden in Lierop bij de weduwe (Marie) van Dijk in het huis waar nu Bikeservice Lierop is gevestigd. Hij verbleef daar van 6 mei 1943 tot de bevrijding op 27 september 1944.
Harrie van Lieshout had het dagboek ooit van zijn vader gekregen en kwam het onlangs weer tegen. Weggooien vond hij geen optie maar wat er wél mee te doen? Toen hij dit besprak met Adrie Mennen kwam al snel het idee om het in boekvorm uit te geven zodat het behouden zou worden voor de toekomst. Met heemkundekring de Vonder werden verdere afspraken gemaakt en zo ligt er nu een boek dat in het originele handschrift van Jan Michels is afgedrukt en als titel heeft: Verborgen in Lierop, het dagboek van een onderduiker.
Het besluit om onder te duiken kwam toen de bezetter als represaille voor een staking een standrecht afkondigde. De studenten moesten het spits afbijten, zo ook Jan, maar hij besloot zich niet te laten misleiden en toog, samen met zijn vriend Wim van den Eertwegh, naar Lierop waar zij bij de weduwe van Dijk aanklopten om – oorspronkelijk voor een paar dagen – onder te duiken. Een paar dagen dagen werd uiteindelijk bijna 1,5 jaar. De families van Dijk en Michels waren bekenden van elkaar want de man van Marie van Dijk was van 1905 tot 1930 burgemeester van Lierop geweest en de vader van onderduiker Jan Michels, burgemeester van Heeze van 1926-1938, had van 1930 tot 1935 het burgemeesterschap in Lierop waargenomen.
Het dagboek van Jan Michels beschrijft het dagelijks leven op het onderduikadres en geeft ook een kijkje in het leven in Lierop in die tijd. De spanning is soms voelbaar in het dagboek want ‘wie kon je nog vertrouwen’? Als onderduiker had je er alle belang bij om buiten beeld te blijven. Degene die onderdak verleende had daar (meestal) geen belang bij, maar liep wel een enorm risico. Zo ook dus de weduwe van Dijk. Jan is daar in zijn dagboek dankbaar voor.
Het boek is aangevuld met foto’s uit die tijd.
Geïnteresseerden kunnen zich al via de website van de heemkundekring inschrijven voor het boek dat 19,95 euro kost.