Tuinfeest 2024 is van start gegaan. Het voordeel van spelen in de Multitube stage in de middag is dat de lichtshow volledig effectief is. Decay profiteert daar volop van, het geeft een extra dimensie aan hun hardrockshow. Ook was er al veel publiek aanwezig, altijd prettig voor een openingsband.

Evening With Knives mogen we wel de eerste verrassing van dit Tuinfeest noemen. Een strakke set. Doom metal kan op een vrijdagmiddag ook gewoon lekker klinken. En nog extra lekker omdat de laatste buien wegtrekken en er, muv rondvliegend bier, geen nattigheid meer verwacht wordt.

De derde band van vandaag start ook weer stevig, er word ons weinig rust gegund. Het lijkt dat de band het zelf ook door heeft want op een gegeven moment komt er een rustgevende saxofoon tevoorschijn. Een goede set, energiek. Zeker goed door het publiek ontvangen.

Al dat publiek spoed zich daarna naar het veld want Fleddy Melculy staat klaar. Niet alleen populair in België maar ook zeker in Nederland. Snoeiharde muziek met waarschijnlijk humorvolle teksten maar daar was weinig van te verstaan.

No Fun At All is ondanks hun toch wel 13 in een dozijn punk nog steeds ontzettend populair. Het is natuurlijk niet alleen de muziek maar ook hoe je het overbrengt. En dat kunnen deze gelouterde heren wel.

Het woord gelouterd is ook van toepassing op The Answer. Ze zijn bezig met een comeback en na dit optreden kan iedereen wel concluderen dat dat nog niet zo’n slecht plan is.

Ondertussen wordt wel duidelijk waar de meeste toeschouwers voor komen, er zijn steeds meer Kiss t-shirtjes te zien. Gene Simmons is onderweg, dus nog even geduld. Deze fans zullen niet vooraan staan bij Donnie. Maar daar zal Donnie niet wakker van liggen, hij krijgt de tent toch wel vol. En voor veel mensen misschien wel een verademing om even geen gitaar te horen.

Maar de gitaren komen overweldigend terug, Red Fang toert door Europa en dan kunnen ze Lierop niet overslaan. Hun snoeiharde metal en enthousiasme maken dit optreden tot het hoogtepunt van deze dag. En volgens kenner Niek ook nog eens zeer technisch.

Stone is op weg een uiterst populaire band te worden. Dit was wel duidelijk tijdens dit optreden. Zelfs de jeugdige barploeg was zo enthousiast dat er soms even niet getapt werd. Maar geen nood, niemand heeft dorst geleden! Was Red Fang een hoogtepunt voor de wat oudere toeschouwers was Stone dat voor de jeugd.

En dan eindelijk de man waar veel mensen op wachtten, Gene Simmons. Opgetreden voor honderdduizenden fans, tientallen miljoenen platen verkocht en dan sta je in Lierop. En hij stelde niet teleur, veel Kiss klassiekers kwamen voorbij. Veel interactie met het publiek en met de nodige humor. Hij deed zelfs zijn best het woord ‘gereedschapskist’ uit te spreken. Van sterallures op het podium was geen sprake, het leek wel een gewoon bandje. En muzikaal zat het uiteraard ook wel goed.

Terugkijkend een geslaagde openingsdag van het Tuinfeest. Misschien voor een enkeling iets te veel gitaar. Zij kunnen zich verheugen op de zaterdag met voldoende afwisseling.

Ton

Zie ook de foto’s van onze slaponline fotograven op de Tuinfeest site.