Alléén maar top-optredens tijdens de Bonte Avond dit jaar. Het was genieten van het begin tot het einde, zowel vrijdag als zaterdag. Menigeen waagde zelfs de uitspraak dat dit wel eens een van de beste, zo niet dé beste Bonte Avond ‘ever’ zou zijn geweest? Als je daarbij dan ook nog meeneemt dat de Lieropse inbreng deze keer bijzonder groot was, is dit een groot compliment voor de deelnemers. De verrassende presentatrice Esmee van Nuenen paste ook uitstekend bij deze avond.
Na de opening door Prins Thijs was, zoals altijd, het eerste optreden voor de Jeugd van de Kaauw Voetjes. Dat ze het thema ‘De jeugd duikt terug in de tijd’ fanatiek hadden geoefend was snel duidelijk. Het podium veranderde in een groot zwembad waar de jeugdige zwemmers vol bravoure indoken en daarna zelfs door een haai achtervolgd werden totdat de ‘dansmariekes’ van vroeger tevoorschijn kwamen. Ze dansten op een energieke manier de Can Can. Het zit er ‘dik’ in dat we verschillende dansers in de toekomst op het podium van de Bonte Avond terug zullen zien, maar dan bij het grote Démarrage dat ook dit jaar weer twee keer het podium betrad, en hoe! Démarrage kan en mag niet ontbreken op de Lieropse Bonte Avonden. Zij hebben voorgaande jaren de lat al bijzonder hoog gelegd maar dat het nóg hoger kan bleek tijdens deze Bonte Avond waar de dansact van Mary Poppins met ‘supercalifragilistisexpialidoclous’ uit 1964 heel indrukwekkend overkwam, al mocht hun dans uit de musical Aladin – die volgens Tom Renders nóg moeilijker was – er ook zijn. Pure klasse!
Dit jaar – in werkelijkheid al enkele jaren geleden – waren twee ‘buitendurpse’ tonproaters geboekt en zij deden het ook uitstekend.
Als eerste stond Hans Keeris uit Knegsel in de ton. Hij was bloasmuzikant Remi Fasol van fanfare Blaas Vaak en had het als zware roker moeilijk met z’n ammezuur en dat was te merken aan zijn ‘gehoest’ bij het vertellen van zijn belevenissen thuis en bij de fanfare. Hij had zijn afscheidsconcert in Ro(c)g(h)gel. Droge humor waarmee hij de zaal ‘plat’ kreeg. Zijn vrouw Do was geen ‘poets’ volgens hem. Hij kreeg thuis meer stof binnen dan de stofzuiger.
De tweede tonproater was Dirk Kouwenberg uit Nuland. Ook hij hoort bij de top van het tonpraatwereldje. Hij won vele jury- en publieksprijzen en mocht de titel Opperkletsmajoor en Zuid-Nederlands Kampioen Tonpraten ontvangen. In 2018 won hij maar liefst vier publieksprijzen bij verschillende wedstrijden. In Lierop deed hij het typetje Roodkapje. Je zult maar John de Wolf heten en verkleed als roodkapje je vrijgezellenfeest moeten vieren… Hebben zijn vrienden ook nog eens een opdracht bedacht: 15 minuten moppen vertellen vanuit de ton. Terwijl hij juist een hekel heeft aan tonpraten..…Het was niet te merken bij het overbrengen van de vele opdrachten die hij kreeg te verwerken en hij bleef nog even na om het over de ‘mooiste presentatrice’ Esmee te hebben.
Het verrassende nieuwe Lieropse duo Appie Jean & T from the Trees (Albert Jan van Hoof en Thijs van den Boomen) deden hun act in drie delen. Het eerste deel was voor de pauze waarbij ze vooral de ‘stap’belevenissen van Thijs van Heugten ‘op z’n raps’, ondersteund met niets-verhullende beelden, uit de doeken deden.
Zij waren al met een prachtige clip ‘Top Top in schon Lierop’ te zien bij het Lierops Dorpslied dat ze maakten als onderdeel van de tweede Lieropse Dorpskwis vorig jaar. Na de pauze begonnen ze eerst met het laten zien van de bloopers tijdens het opnemen van dit nummer. Veel frustraties bij het inzingen van de teksten kwamen voorbij en zijn altijd lachwekkend voor diegenen die het zélf niet hoeven te doen. Dus ook nu. Het échte Top-lied werd in deel drie ten gehore gebracht. Schitterend!
Het is lang geleden dat de aauw prinsen (SLAP) in zo’n grote getale op het podium stonden. Het waren er bijna net zoveel als tijdens een gemiddelde dienst tegenwoordig in de kerk. Dat was ook de ‘kapstop’ van hun verhaal. Ze maakten zich nl zorgen over de carnavals-mis als onverhoopt pastoor Jan Zwirs op zou houden. Hij was al gesignaleerd in Rome. Zou hij de cursus ‘Hoe wordt ik paus’ hebben gevolgd? Pastoor Jan van Gastel met z’n 2 misdienaars Piet van Bommel en René Maas, Lector Ricky (Kusters) en 8 koorknapen met dirigent Eric Hesius en natuurlijk organist Peter van Schalen verzorgden de dienst en gingen met veel humor op zoek naar een alternatieve pastoor met de nieuwe Stichting Lieropse Alternatieve Pastoors. Gezocht werd onder de aauw prinsen waarbij er velen, na een proef-mis, om diverse redenen afvielen. Goed gezongen, goed gespeeld en gelukkig een Happy End voor lector Ricky die na zijn dramatische lezing over ‘niks erger dan ’n chagarijnig wijf’ door pastoor Jan van Gastel werd weggestuurd met de opmerking ‘dat hij er thuis wel niet in zou komen’, maar na afloop van het slotlied samen met ‘zijn Ellen’ al kussend door het middenpad terug kwam naar het podium. Als ook de carnavals-mis nu nog lang in Lierop blijft komt alles misschien toch nog goed?
Met kleine tussenpauzes zijn prachtige creaties van Jan van Lieshout (ELL) te zien op de Bonte Avonden. Deze keer waren de uitvoerenden Lotte, Bert, Eline en Jan van Lieshout jr. Zij wisten weer een schitterende act neer te zetten. Onder te titel ‘Flikken Lierop’ leefden ze in het jaar 2054. Ze gingen o.a. terug naar het dramatische jaar 2020 toen Ad van Heugten met Prins Thijs in z’n nek op de prinsenreceptie waren verdwenen en er nooit meer iets van hen vernomen werd. Ze gingen naar ze op zoek en kwamen daarbij vele ‘verdachte’ spullen tegen die verband hielden met ‘Lieropse mensen’ op de zolder van van Oosterhout. In hun zoektocht zat ‘reserveprins’ van toen, Arno (Verstappen), op de eerste rij in de zaal en hij liet regelmatig ‘op ‘z’n Arno’s’ van zich horen. O.a. kwamen voorbij… René Manders met zijn verdachte sekte (‘ik wil fietse’); de ‘cold case’ die in 2045 plaats vond toen Kees Verstappen na een opmerking dat hij wat lager moest zingen van het koor sprong en het niet overleefde… (cold kees). Van ‘Kees’ van Oosterhout die met zijn kratje bier op z’n kop in een ventilator was gelopen en waarvan de afloop nog steeds niet duidelijk was (case closed) maar ook van het bericht dat ze Peter Maas in 2029 bij de Kaauw Voetjes gevraagd hadden om Prins te worden met z’n broer ‘AD’judant. Ook Mark van Horik kon niet ontbreken. Hij zat nu op de gesloten afdeling in Sonnehove en verteld dat hij met bekende artiesten en wielrenners heeft gewerkt. Dat gelooft niemand en zo bleven de gebeurtenissen zich opvolgen. Prachtig! Op het einde kwamen Ad met in z’n nek Prins Thijs met grote baarden binnen en met ‘papa papa’ werden ze verwelkomd door adjudant Bert die volgens Ad en Thijs de reden was dat ze in 2020, op het moment dat hij aan ’t bouwen was, waren verdwenen. Zij waren dat beu en besloten pas met de intrek terug te komen… en die was nu! Zij hadden al die tijd doorgebracht in de boerderij van Gerrit Jan van D in Drente. Al met al prachtig gezongen en gespeeld. Het bleef van begin tot einde boeien.
Ook een compliment aan de toneelmeesters Piet Berkvens, Mart van Lierop en Marcel van Hoek die er een flinke opdracht aan hadden om alle spullen elke keer weer precies op de juiste plaats op het podium te krijgen.
De afsluiting van de beide avonden was voor Striepke Veur uit Helmond. Zij zijn na 38 jaar met hun afscheidstournee bezig en hun optreden in Lierop was een van de laatste. Oude scènes werden afgewisseld met nieuwe zoals ‘Hil Lierop bakt’. De opmerking na een schaterlach op de eerste rijen ‘Zijt toch ’s stil, ge wordt zouwe gemolke’ gaf aan dat ze er goed in zaten wat ook van hen verwacht mag worden bij al die ervaring die ze met ‘kwèke en zinge’ in al die jaren opgedaan hebben. ‘Maar wa fijn’ werd dan ook op hun verzoek door de hele zaal volop mee ‘gekwèkt’.
Met dank aan de Bonte Avond Commissie, de weer voortreffelijke Koepelbloazers en de meiden die de artiesten naar het podium begeleidden, Lana Coenen, Carlijn van de Laar en Vera Linders
Na 11 jaar Bonte Avond Commissie werd zaterdag na het laatste optreden met een bosje bloemen door Sylvia Sijbers afscheid genomen van Francé Berkvens. Francé bedankt.
Het was skôn en niet te missen! Tot volgend jaar…
Zie HIER de foto’s in onze slapgalerij.