Zorg dat je er zeker bij kunt zijn en reserveer nog voordat je op vakantie gaat een ticket!
Na het succes van het eerste wielercafé vorig jaar is er ook dit jaar aan de vooravond van de “Tour Der Ongeschoren Benen Classic” een wielercafé met bekende oud-profs als gasten.
Op zaterdag 3 september is de locatie dit keer cultureel centrum De Ruchte aan de Laan ten Roode 71 in Someren.
De wieleravond is een unieke gelegenheid om maar liefst acht bekende wielerprofs van weleer te horen vertellen over hun carrière en de hedendaagse wielersport.
Tijdens het eerste deel van de avond zijn vier ex-beroepsrenners te gast die uitkwamen voor de legendarische Raleigh-wielerploeg.
Hennie Kuiper (1949) is één van de beste Nederlandse wielrenners aller tijden. Hij werd tijdens zijn actieve wielerjaren zowel Olympisch als Wereldkampioen. In de Tour de France won Hennie tweemaal de etappe naar de Alpe d’Huez en werd eveneens tweemaal tweede in het eindklassement. De Twent is tot dusver ook de enige landgenoot die vier van de vijf wielermonumenten won: de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. Na zijn wielerloopbaan was hij actief als ploegleider. In zijn geboorteplaats Noord-Deurningen is een wielermuseum ter ere van de oud-prof opgezet.
Johan van der Velde (1956) was jarenlang een van de speerpunten in de ploeg van Peter Post voordat hij in Italiaanse dienst reed. Maar liefst drie keer won de “Speer van Rijsbergen” het puntenklassement van de Giro d’Italia. Legendarisch was zijn rit over de Gavia. Veertig jaar geleden eindigde hij op de derde plaats in de eindstand van de Tour de France. In 1980 veroverde hij de witte trui als winnaar van het jongerenklassement. Op zijn erelijst prijkt ook het wielermonument Luik-Bastenaken-Luik. Enkele jaren geleden werd hij getroffen door acute leukemie.
Ludo Peeters (1953) uit de Belgische Kempen nam tienmaal deel aan de Tour de France, waar hij zijn grootste successen boekte. Hij won drie etappes, droeg tweemaal de gele trui en zegevierde in het combinatieklassement. Met tweede plaatsen in de Ronde van Vlaanderen en de Ronde van Lombardije was de Vlaamse hardrijder dichtbij de overwinning in een wielermonument. Een groot deel van zijn wielerloopbaan reed hij in een ploeg met (en later) bij Jan Raas.
Klaus-Peter Thaler (1949) was zowel op de weg als in het veld succesvol. De Duitse wielervedette werd tweemaal wereldkampioen cyclocross bij de profs en vrijwel jaarlijks Duits kampioen in deze discipline. Zijn beste prestatie op de weg boekte hij in 1977 toen hij derde werd in de eindstand van de Ronde van Spanje, waarin hij dat jaar ook twee ritten won. Ook in de Tour de France werden twee etappezeges behaald. In de nadagen van zijn wielercarrière fungeerde hij als bondscoach van Duitsland tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles.
Het tweede gedeelte van de avond staat in het teken van de vijftigers van nu tussen de ex-profs die hun herinneringen van toen ophalen en hun visie op het wielrennen van nu geven.
Jeroen Blijlevens (1971) stond als wielrenner bekend om zijn sterke eindschot. Bijna dertig jaar geleden toonde de sprinter dat al in de wielerronde van Someren. In de Tour, Giro en Vuelta won hij in totaal elf etappes. Klassieke overwinningen boekte “Jerommeke” in de Scheldeprijs, Veenendaal-Veenendaal en Nokere Koerse. Na zijn actieve wielerloopbaan was de Brabander actief als ploegleider van zowel dames-als herenteams.
Erik Dekker (1970) behaalde, voordat hij naar de profs overstapte, zijn eerste grote succes door de zilveren medaille te veroveren tijdens de Olympische wegrit in 1992 in Barcelona. In het eerste jaar van deze eeuw volgde de doorbraak met drie ritzeges in de Tour de France waar hij ook de prijs voor de strijdlust kreeg. Datzelfde jaar won hij ook de Classica San Sebastian. Een jaar later zegevierde de Drent in de Amstel Gold Race na een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen. Na zijn wielercarrière werd hij ploegleider en stapte later weer op de veldritfiets.
Michael Boogerd (1972) debuteerde in 1996 in de Tour de France direct met een etappeoverwinning. Dit zou hij later op La Plagne herhalen. Jarenlang zou de Hagenees bekend staan als klassementsrenner (met een vijfde plaats in de eindrangschikking als beste resultaat) maar presteerde vooral als klassieker-renner. In 1999 leverde zijn aanvalslust de zege in de Amstel Gold Race op. Tweemaal werd “Boogie” tweede in de wielermonumenten Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Na zijn carrière werd Michael een veelgevraagd analist en commentator.
Peter van Petegem (1970) kende zijn eerste internationale succes tijdens het WK in Valkenburg in 1998 toen hij daar het zilver veroverde. Een gedenkwaardig jaar voor de “Zwarte van Brakel” was 2003 toen hij een week na zijn tweede overwinning in de Ronde van Vlaanderen ook Parijs-Roubaix wist te winnen. Op het einde van dat wegseizoen veroverde de Vlaamse kasseienspecialist de bronzen medaille tijdens het WK op de weg. De huidige koersdirecteur van de Omloop Het Nieuwsblad won deze voorjaarsklassieker driemaal.
De presentatie is opnieuw in vertrouwde handen van wielerpresentator Rien van Horik en acteur Leo Alkemade, die ook een aantal wielerliedjes van zijn CD ten gehore brengt.
Leo Alkemade (1980) is een wielerliefhebber die vooral bekend staat om zijn komische rollen in TV-series en bioscoopfilms. De Brabander is een vertrouwde verschijning bij de “Sluipschutters” en “Komt een man bij de dokter.” Afgelopen zomer bracht hij een album uit met wielerliedjes als “In het Wiel”. Vanaf het prille begin is hij deelnemer aan de Tour Der Ongeschoren Benen Classic en presenteerde hij het vorige wielercafé bij Nirwana in Lierop.
Rien van Horik (1956) is ruim veertig jaar actief als wedstrijdspeaker bij nationale en internationale wedstrijden. Hoogtepunten daarbij zijn o.m. de Amstel Gold Race en het WK in Valkenburg en diverse EK’s. Daarnaast verzorgt hij lezingen op wielergebied, presenteert een regionale wielertalkshow en is de auteur van het wielerboek “De Pedaalridders van de Peel” dat deze zomer verschenen is. De in Lierop opgegroeide Somerenaar is er ook dit jaar weer bij als presentator van het wielercafé.
Ook de quiz “Petje op, petje af” (in samenwerking met sponsor Kwaremont) maakt deel uit van het avondprogramma dat om 20.00 uur begint. De entreeprijs bedraagt €20,00, waarbij een pauzedrankje is inbegrepen. Er zijn nog volop kaarten voor deze unieke wieleravond beschikbaar.
Deze zijn te bestellen via https://www.deruchte.nl/voorstelling/wielercafe-tour-der-ongeschoren-benen-classic/