Gisteren hebben de leerlingen van Basisschool ’t Rendal’,  onder kundige leiding van de heer Geboers, het onderduikerskamp ‘Dennenlust’ bezocht. De wandeling, samen met het bezoek aan deze geschiedkundige omgeving rondom ‘Dennenlust’, heeft vele vragen opgeroepen, maar ook indrukken gemaakt, die bij het Frank Doucette monument met anderen zijn gedeeld.
Directeur mevrouw Inge van Dijk van ‘‘t Rendal’ hield een inspirerende toespraak c.q. overweging over de vrijheid, waarna twee leerlingen een fraai bloemstuk onder het mom ‘Adopteer een monument’ hebben neergelegd. Aansluitend hebben zes leerlingen hun zelf geschreven gedichten over de vrijheid met veel elan uitgedragen.
Namens de buurt ‘Frank Doucettestraat’ heeft mevrouw Mien Hendrikx-Bennenbroek, na een korte introductie over haar familie in oorlogstijd, een gedicht uitgesproken over de vrijheid, die wij allen koesteren.
Het slotwoord en een hartelijk woord van dank voor de warme support aan deze bijzondere plechtigheid  ‘Lierop herdenkt haar 75 Jaar Bevrijding’ is door de initiatiefnemers van ‘Lierop 825’ nog uitgesproken.

Het tweede hoogtepunt vindt morgenavond plaats vanaf 18.30 uur.
Vele uitnodigingen zijn verstuurd aan hen die een verbinding hebben met het onderduikerskamp Dennenlust en via de webpagina van de Amerikaanse ambassade is zelfs een bericht geplaatst voor de nabestaanden van Frank Doucette.
Het begin vindt plaats in een plechtige eucharistieviering in de prachtige en monumentale Koepelkerk van Lierop. Pastoor Jan Zwirs zal voorgaan in deze viering waaraan verder wordt meegewerkt door de gildes St. Antonius Abt en O.L.V. Vrouwe der zeven Weeën en Mannenkoor A Capella.
Na afloop van deze viering brengt fanfare en slagwerkensemble St. Willibrordus allen vanaf het kerkplein naar het Frank Doucettemonument.
De buurtvereniging van de Frank Doucettestraat en de van Dijkstraat stelt alles in het werk om de omgeving van het monument tip top in orde te hebben. Bij het monument vindt vanaf 19.30 uur de grote herdenking plaats, 75 jaar na dato en voor de 10e keer sinds de plaatsing van het monument in september 1974. Het lichaam van Frank Doucette was toen inmiddels overgebracht naar Amerika.
De viering bij het monument valt uiteen in 2 delen: het herdenken van alle slachtoffers en het vieren van de vrijheid.

Medewerking wordt verleend door de gemeente Someren, de buurtbewoners, teamleden en kinderen van basisschool ’t Rendal, Frank van Gastel, fanfare en slagwerkensemble St.Willibrordus, mannenkoor A Capella en de gildes St. Antonius Abt en O.L.V. Vrouwe der zeven Weeën. Er wordt gezongen, er worden muziekstukken gespeeld, de gildes bewijzen hun eer, er zijn toespraken, er worden kransen gelegd en voor iedereen bestaat de gelegenheid zelf bloemen te leggen. Natuurlijk zal er tevens 1 minuut stilte zijn en worden “The Last Post” en het Wilhelmus gespeeld.

75 jaar bevrijding: een heel bijzonder moment in een wereld die bol staat van uitwassen en bedreigingen. Daarom is het des te belangrijker om steeds weer aandacht te hebben voor de bijzondere vrijheid waarmee wij hier in onze eigen omgeving al weer 75 jaar kunnen leven en werken.

Wij roepen dan ook iedereen op om met ons samen te herdenken en te vieren.

U BENT MEER DAN WELKOM. WEES ERBIJ!

Zie ook het interview dat Harrie van Horik met Ben van Bussel had, de foto’s hieronder van Harrie vd Sanden en het videoverslag van Siris hieronder.

 

Zie ook de foto’s van Hans Wasmus (Siris).