Mevrouw Dilia Blok wordt voorgedragen voor een tweede termijn als burgemeester van de gemeente Someren. Op donderdag 6 juli stemde de gemeenteraad in met het voorstel van de vertrouwenscommissie. De aanbeveling gaat, met tussenkomst van de commissaris van de Koning, naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uiteindelijk wordt eind november 2023 verwacht dat mevrouw Blok, bij Koninklijk besluit, beëdigd kan worden voor een volgende termijn van 6 jaar.

Mevrouw Blok werd op 4 december 2017 geïnstalleerd tot burgemeester van de gemeente Someren. Dat betekent dat haar eerste ambtstermijn van 6 jaar eind 2023 afloopt. Mevrouw Blok had al eerder aangegeven graag een tweede termijn als burgemeester in te willen gaan. De gemeenteraad heeft een positieve aanbeveling gedaan over deze herbenoeming. De afgelopen periode werd de herbenoeming
voorbereid door een vertrouwenscommissie, bestaande uit een vertegenwoordiging van de raad.

Het proces
Tijdens een besloten raadsvergadering op 6 juli 2023 werden de bevindingen van de vertrouwenscommissie besproken. De inhoud van de aanbevelingen, de overwegingen van de gemeenteraad en de beraadslagingen zijn volgens wettelijke voorschriften ‘oneindig geheim’. Het besluit nemen in een besloten raadsvergadering is ook een wettelijke verplichting. De voorzitter, de heer A.W. Evers beperkt zich zodoende tijdens de openbare raadsvergadering tot de volgende uitspraak, namens de vertrouwenscommissie en de gemeenteraad: “De gemeenteraad van Someren wil door met mevrouw Blok als burgemeester van Someren en beveelt haar daarom aan voor herbenoeming. Wij wensen haar veel succes.”

Deze aanbeveling gaat naar de commissaris van de Koning. Zij stuurt deze door naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het besluit tot herbenoeming (Koninklijk Besluit) wordt genomen door de Koning.

Laatste stap: beëdiging
De laatste stap in de procedure is dat mevrouw Blok, nadat het Koninklijk Besluit is ontvangen, de eed of belofte aflegt aan de commissaris van de Koning in het provinciehuis. De verwachting is dat dit eind november 2023 plaatsvindt.

Burgemeester Blok: “De afgelopen zes jaar zijn voor mij voorbij gevlogen. Ik ben erg blij met de aanbeveling om te worden herbenoemd als burgemeester van de gemeente Someren. Ik dank de leden van de gemeenteraad voor hun vertrouwen.”

Gemeente Someren (persbericht)