Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus loopt nog steeds op in de gemeente Someren. Afgelopen weken was er een forse stijging in Someren, waar het aantal besmettingen omhoog ging van vijf naar acht. Ook in Lierop kwam er één geval bij en zijn er nu drie gevallen bekend.
In de gemeente Asten zijn er maar twee gevallen van het blauwtongvirus. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die donderdag bekend zijn geworden.
Regio
Ook in de gemeenten in de regio stijgt het aantal besmettingen met het virus dat onder meer bij schapen, geiten en runderen voorkomt. Deze week zijn er in Deurne twee nieuwe gevallen gemeld, één in Neerkant en één besmetting in Liessel. In de hele gemeente Deurne stijgt het aantal gevallen van blauwtong daarmee van elf naar dertien. Verder staat van twee dieren in Milheeze vast dat ze besmet zijn en in Asten, Heusden en Helmond is in elke plaats één besmetting geconstateerd.
Aan de andere kant van de provinciegrens grijpt het blauwtongvirus nog heftiger om zich heen. In Sevenum zijn er volgens de nieuwe cijfers van de NVWA nu twaalf besmettingen, in America vijf en in Ysselsteyn vier. In Leunen en Meerlo werden in elke plaats drie gevallen gemeld. Lottum telt tot nu toe twee besmettingen en Horst en Griendstveen elk één.
Knutten
Blauwtong is een dierziekte die wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus (BTV). De ziekte komt onder meer voor bij schapen, geiten en runderen. Ook kamelen, dromedarissen, lama’s en alpaca’s kunnen er mee besmet raken. Hetzelfde geldt voor herten, elanden, rendieren, muskusherten, dwergherten en zelfs giraffen en okapi’s.
De besmettingen worden veroorzaakt door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Naast het blauwtongvirus kunnen deze insecten ook het Schmallenbergvirus en het Afrikaanse-paardenpestvirus overdragen. Experts van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zeggen dat er bij aanleg van nieuwe natte natuurterreinen zoals bij Project Leegveld knutten-plaen kunnen ontstaan.
Het aantal besmettingsgevallen met blauwtong wordt door overheid op dit moment in de gaten gehouden en door de NVWA wekelijks in kaart gebracht. De overheid zoekt samen met de getroffen sectoren naar mogelijkheden om de ziekte tegen te gaan. Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze besmet raken; blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.
Tekst: Ivo Boudewijns via www.DMGDeurne.nl