A.s. zaterdag 21 september wordt bij het Frank Doucettemonument vanaf 18.30 uur vliegenier Frank Doucette herdacht, 50 jaar nadat de zerk in de Frank Doucettestraat werd geplaatst en de eerste herdenking plaatsvond.

Franks vliegtuig werd neergeschoten boven de hoek Wintelre, Oerle en Oirschot. Piloot was luitenant Bradshaw en Frank kwam wonder boven wonder met zijn 9 vliegeniers levend op de aarde bij Wintelre terecht.

Onder grote geheimhouding werden Frank en piloot Bradshaw overgebracht naar het onderduikerskamp Dennenlust dat gemarkeerd is door een grote zwerfkei met opschrift in de bossen bij het gehucht Moorsel en bij het Starven.

Bijzonder op deze 21e september 2024 is dat familie van luitenant Bradshaw uit Amerika (North Carolina) overkomt om de herdenking bij te wonen.

Vanuit de Koepelkerk zullen legervoertuigen de fakkel met het vrijheidsvuur overbrengen naar het Frank Doucettemonument. De slagwerkgroep van fanfare St. Willibrordus zal vooropgaan. De fakkel wordt gedragen door een bijzonder geheime gast die in 2024 Lierop in Nederland en wereldwijd op de wereldkaart heeft gezet.

Bij het monument zal de fakkel worden overgedragen aan burgemeester Dilia Blok. Zij zal het vuur aanmaken op een grote schaal waarna familieleden van destijdse bewoners van onderduikerskamp “Dennenlust” het vuur via kaarsen doorgeven aan o.a. kinderen die kaarsen verspreiden onder alle bezoekers. Het vrijheidsvuur brandt!

Ben van Bussel
Lierop 825
Vrijheidsvuur Someren