Na jarenlang vrijwel alle functies binnen Gilde St. Antonius Abt te hebben vervuld, ontbrak voor Henk Berkers nog één titel: die van Koning. Maar gisteren was het zover! Met het 161e schot wist hij de vogel naar beneden te halen en werd hij, voor de komende twee jaar, de nieuwe Koning van het Gilde.

Voor Henk was dit een bijzonder moment, aangezien hij al sinds de jaren ’70 meeschiet en nog nooit op het juiste moment de vogel zo goed geraakt heeft. Het duurde echter langer dan gebruikelijk voordat de vogel viel. Zelfs de traditionele gokschutdeelnemers, die de tijd van de vallende vogel proberen te voorspellen, zaten er dit jaar naast. Ze hadden de tijd te optimistisch ingeschat, waardoor niemand de juiste tijd wist te raden en er dit jaar geen gokschutkoning is uitgeroepen.

Henk neemt de titel over van Hannie van de Ven, die twee jaar geleden als eerste vrouw Koningin van het Gilde werd. Hannie kijkt met veel plezier terug op haar tijd als Koningin. Ook dit jaar schoot ze weer mee, maar dit keer zonder succes. In totaal streden negen schutters om het Koningschap.

Zoals de traditie het wil, was ook dit jaar ‘de overheid’ aanwezig. Burgemeester Dilia Blok, pastoor Steijaart en de wethouders Koert Kusters en Willem van Doorn openden met hun enige schot het Koningschieten. Daarnaast was oud-pastoor Jan Zwirs speciaal uit Breda gekomen om het Koningschieten bij te wonen en er een paar dagen in Lierop aan vast te plakken. Altijd mooi om hem er weer bij te hebben.

Bekijk ook de foto’s die we van Eric Driessen (Siris) ontvingen in onze slapgalerij.