De gemeenteraad van Someren buigt zich op donderdag 10 oktober over een voorstel van het college van B & W om de locatie Middenweg 7 in Lierop aan te wijzen als voorkeurslocatie voor de opvang van 121 asielzoekers en om op groepsaccommodatie Heide Hoeve, Limburglaan 36 in Someren-Heide 36 extra opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen.

Het college van B & W vindt het belangrijk om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en mensen op te vangen die niet meer veilig zijn in eigen land. Tegelijkertijd voldoet Someren dan aan haar wettelijke taakstelling. Daarom heeft het college de afgelopen periode gezocht naar geschikte locaties voor de huisvesting van asielzoekers en extra opvang voor Oekraïners. Dat gebeurde aan de hand van de uitgangspunten die de gemeenteraad in 2023 vaststelde. In eerste instantie is onder meer gekeken naar bestaande accommodaties. En vervolgens naar percelen – in eigendom of erfpacht bij de gemeente – waar flexwoningen of units geplaatst kunnen worden.

Uit de afweging van de verschillende accommodaties is groepsaccommodatie Heide Hoeve naar voren gekomen als geschikte locatie voor de extra opvang van 36 Oekraïense vluchtelingen. De positieve ervaringen met deze locatie – waar nu al 65 Oekraïners zijn gehuisvest – speelt daarbij een belangrijke rol. Bij vergelijking van diverse percelen lijkt de locatie Middenweg 7 in Lierop de meest kansrijke te zijn om opvang te realiseren voor 121 asielzoekers.

Wanneer de gemeenteraad instemt met het voorstel, dan gaat het college aan de slag met uitbreiding van de opvang op Heide Hoeve. Daarnaast gaat dan een onderzoek van start naar de haalbaarheid van de locatie Middenweg. Als dit onderzoek is afgerond, dan wordt pas bekend of er definitief opvangplekken kunnen komen aan de Middenweg 7.

Het college realiseert zich dat de locatie Middenweg 7 niet in de directe nabijheid van voorzieningen ligt. Leefbaarheid van de opvanglocatie moet daarom een belangrijk punt van aandacht zijn bij het onderzoek naar de geschiktheid van de locatie. Het college hoopt en verwacht dat ook deze locatie geschikt gemaakt kan worden als opvanglocatie. De bijdrage van de gemeente Someren – en andere gemeenten – is onder meer nodig om de druk op de overvolle aanmeld- en opvangcentra in Ter Apel en Budel te verlichten.

Huidige taakstelling van gemeente Someren
De huidige taakstelling voor asielzoekers is om uiterlijk 1 juli 2025 in totaal 121 personen op te vangen. De taakstelling voor Oekraïense vluchtelingen is dat de gemeente Someren de komende tijd opvang moet bieden voor 36 personen bovenop de 85 die nu al worden opgevangen in De Bungalow in Lierop (20) en Heide Hoeve (65) in Someren-Heide.

Periode
Over de benodigde duur van de extra opvangplekken in Heide Hoeve valt op dit moment nog niets te zeggen omdat dit mede afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne.
De opvang op de locatie Middenweg 7 is bedoeld voor een periode van twee jaar met de mogelijkheid dit met een jaar te verlengen. De locatie ligt in het gebied dat op termijn wordt ontwikkeld tot regionaal bedrijventerrein.

Bewoners en ondernemers
Bewoners en ondernemers in de directe omgeving van beide locaties zijn persoonlijk op de hoogte gebracht van het voorstel. Omdat de locatie Middenweg 7 dicht tegen de grens met Helmond ligt, is ook gemeente Helmond geïnformeerd.

Besluitvorming
Op donderdag 26 september bespreekt de raadscommissie Burger en Bestuur het voorstel voor aanwijzing van de twee opvanglocaties. Besluitvorming over het voorstel staat gepland voor de raadsvergadering van donderdag 10 oktober.