Op zaterdag 21 september vanaf 18.30 uur wordt Frank Doucette herdacht bij het Frank Doucettemonument. Het is tevens precies TACHTIG JAAR NA DATO dat hij bij Oeijenbraak het leven liet. Hij staat in Lierop voor velen die het leven lieten in het gevecht om onze vrijheid! Maar wie was hij?

Frank E Doucette werd geboren op 12 februari 1922 te Belmont Massaschusets U.S.A. In 1942 ging hij op 20 jarige leeftijd bij de luchtmacht: Air Force Eigth.
Hij kwam na zijn opleidingen als ball turret gunner bij het 731st Bomb Squadron, een squadron van het 452nd Bomb Group

In Engeland werd RAF Deopham Green in 1942 en 1943 gebouwd voor de USAAF en kreeg de aanduiding Station 142. Gelegen nabij Deopham Green, 3,2 km ten noorden van Attleborough, Norfolk, Engeland.

Het vliegveld werd geopend op 3 januari 1944 en werd gebruikt door de United States Army Air Forces Eighth Air Force 452d Bombardment Group (Heavy), die vanuit Walla Walla AAF Washington in Deopham Green arriveerde. De 452e werd toegewezen aan de 45e Combat Bombardment Wing en de groepsstaartcode was een “Square-L”.

De groep van Frank vloog met Boeing B-17 Flying Fortresses als onderdeel van de strategische bombardementencampagne van de Achtste Luchtmacht.
Boeing B-17 Flying Fortress ,
Serienummer: 42-107225
Geleverd te Tulsa 28-03-1944
Bijnaam ‘Johnny Reb’

Vermist in actie Eindhoven op 09-08-1944 met piloot Horace Bradshaw (ontsnapt), boordwerktuigkundige / top-schutter: Roy Martin (na 2 weken gevangen genomen); Co-piloot: Tim Ahren, navigator: Bill Farriss, Bomrichter: George Blanford, radio-operator: Mike Billey, tailleschutter: Alex Jablonski, staartschutter: Bill Kirk (allen krijgsgevangenen); Ball turret gunner (Kogelkoepelschutter): Frank Doucette (ontsnapt en later gedood in actie).

Missing Air Crew Report 7388.
De B-17 bommenwerper (serienummer 42-107225) was samen met andere bommenwerpers van de 452 Bomber Group opgestegen van het vliegveld Deopham Green in Norfolk, Engeland voor een bombardement op Neurenberg. Boven Oerle werd het vliegtuig getroffen door afweergeschut en de complete bemanning verliet veilig het toestel per parachute. Drie van de tien crewleden konden ontsnappen, de rest werd krijgsgevangen genomen .

Frank Doucette en Horace Bradshaw konden dus uit het brandende toestel springen . Ze wisten uit de handen van de Duitsers te blijven. Eerst zijn ze in Oerle opgevangen. En dan via Eindhoven en Nuenen door richting Someren. Beide Amerikaanse piloten kwamen op 12 augustus 1944 aan in het onderduikerskamp in Lierop. Op het einde van de oorlog kreeg een groep van het kamp de opdracht om openlijk in actie te komen tegen terugtrekkende Duitsers waarbij Frank om het leven kwam. Dat gebeurde aan de Oeijenbraak in Lierop.

Frank had 1 zus die dramatisch genoeg een paar maanden voor Frank het leven liet aan kanker stierf. Waarschijnlijk is Frank in maart 1944 nog naar haar uitvaart in U.S.A. geweest en heeft hij min of meer afscheid kunnen nemen. Frank werd opgebaard bij de zusters in Lierop en daarna in het diepste geheim op het kerkhof in Lierop begraven. In 1946/1947 is hij opgegraven en zijn de stoffelijke resten overgebracht naar Amerika. De zerk is in 1974 geplaatst in de Frank Doucettestraat en de bewoners hebben er voor gezorgd dat elke 5 jaar er een herdenking was. Deze is uiteindelijk overgenomen door de stichting Lierop 825 die in 1980 is opgericht. Op zaterdag 21 september is dit 50 jaar geleden.

(Noot: deze informatie hebben we te danken aan Gerard Geboers en Harry Bakermans Jr.).

Ben van Bussel