Zondagmorgen worden vanaf tien uur de prominente deelnemers aan de Tour Der Ongeschoren Benen Classic op de trappen van gemeenschapshuis De Vurherd in Lierop aan het publiek voorgesteld door twee ervaren presentatoren. Martie Jeuken uit Someren staat voor de derde keer aan de micro tijdens deze presentatie. Hij is vooral bekend als stadionspeaker van Helmond Sport. Daarnaast heeft Martie ruime ervaring in het presenteren van evenementen in de regio. Rob Scheepers uit Sterksel begon als “tonproater” maar is nu vooral bekend door zijn zaaloptredens, de wekelijkse column in het ED en de wekelijkse oneliners in de 538 Ochtendshow.

Om elf uur klinkt het vertreksein voor de eerste kilometers die de deelnemers door de dorpskom voeren. Vervolgens gaat het onder leiding van koersdirecteur Peter Winnen (meervoudig ritwinnaar in de Tour) richting Valkenswaard.

Wielerpresentator Rien van Horik is aanwezig op de pauzeplaats op de Markt in Valkenswaard om de deelnemers iets na één uur te verwelkomen. De speaker achterop de motor in de wielerklassieker de Omloop van Valkenswaard Joop Engelen zal vanaf twaalf uur ook “live” uit koers verslag doen van de Tour Der Ongeschoren Benen Classic.

BN-ers aan de start
Meer dan de helft van het deelnemersveld bestaat uit oud-profs en toerfietsers uit de artiestenwereld. Bekende wielernamen die hun deelname hebben aangekondigd zijn Servais Knaven, Bart Voskamp, Pascal Eenkhoorn en Theo de Rooij. Ook het zijspanduo Etienne en Robbie Bax, autocoureur Peter Kox, hockeycoryfee Mink van der Weerden en oud-voetbalinternational Wilfred Bouma gaan hun fietskunsten vertonen. Uit de artiestenwereld komen o.a. groepsleden van de bands van Guus Meeuwis, Pater Moeskroen en Anouk en de acteurs Frank Lammers en Leo Alkemade aan het vertrek. Inmiddels heeft ook de nummer drie uit de eindstand van de Tour de France Femmes de Heusdense Pauliena Rooijakkers haar deelname bevestigd (zie foto).

Ook het bedrijfsleven is goed vertegenwoordigd in de Tour Der Ongeschoren Benen Classic. Diverse deelnemers rijden in het shirt van het bedrijf waarvoor ze werkzaam zijn. Zo staat er zondagmorgen in Lierop een grote afvaardiging van de Hurkmans Groep aan de start. Ook werknemers van de Holland Security Groep nemen deel aan de ludieke toertocht. Commercieel directeur Stefan Aspers houdt de eer van het Deurnese Movico hoog. Dit jaar zijn ook de bedrijven ASML en VDL uit de Brainportregio aan de lijst van partners toegevoegd. Het management en productiehuis Modestus is al vanaf het begin bij de toertocht als partner betrokken. De overige partners zijn: Bioracer Speedwear- Shimano- Bas Verstappen In en verkoop personen-en bedrijfswagens- Offermans Design Creatieve Vogels- Jansen Machining Technology- Cycling Service- Buro van Horik- Van de Mortel Bakkerij- Lani Medical & Education- Kusters Administratie- Van Tilburg Bastianen-Drankenhandel Winters Liessel- BidFood en Asom Bestratingen.

Zoals voorgaande jaren kent de Tour Der Ongeschoren Benen Classic aanstaande zondag weer een uitgebreide wedstrijdkaravaan. De materiaalwagens staan ’s morgens vóór de start opgesteld in de Offermansstraat. Ook de nostalgische ploegleiderswagens van TI-Raleigh, Mars-Flandria, Panasonic en Molteni rijden mee over de Brabantse en Belgische wegen. De koersdirecteur Peter Winnen neemt plaats in de auto van de Hurkmans Groep, terwijl de bezemwagen beschikbaar is gesteld door Bas Verstappen Bedrijfswagens uit Lierop. Aanwezig zijn o.a. de neutrale materiaalwagens van Shimano, TigeRR Cycling Team en Cycling Travel. De karavaan wordt begeleid door ervaren motorrijders die voor een optimale veiligheid van de wedstrijdkaravaan zorgdragen.

De Tour Der Ongeschoren Benen Classic kent sinds enkele jaren een speciaal goed doel. Voormalig Olympisch en Wereldkampioene Leontien van Moorsel mocht in 2023 uit handen van medeorganisator Mark van Horik een cheque in ontvangst nemen voor het Leontienhuis. Een gerestaureerde boerderij in Zevenhuizen waar mensen met een eetstoornis en hun naasten een veilige, warme en inspirerende plek vinden. Dit jaar is het speciale goede doel de Stichting No Guts No Glory. De stichting maakt bijzondere muzikale belevenissen en wensen mogelijk voor mensen van alle leeftijden met kanker en hun mantelzorgers. Muziek in alle vormen kan troost bieden en kracht geven en om deze reden hebben al deze wensen een muzikaal karakter. Denk o.a. aan het mogelijk maken van huiskamerconcerten, regelen dat er muziek in het ziekenhuis is, concert- en festivalbezoeken, de aanschaf van een muziekinstrument en het regelen en betalen van muziek- en zanglessen. Daarnaast biedt No Guts No Glory mentale ondersteuning aan de begunstigden en directe naasten. De uitreiking van de cheque vindt ’s morgens plaats tijdens het voorstellen van de deelnemers bij Gemeenschapshuis de Vurherd in Lierop.

Publieksactie
Voor het eerst is er ook een publieksactie waarbij de fans langs de route gratis tickets kunnen winnen voor het optreden van de The Streamers in oktober in het Arnhemse GelreDome.  Een deskundige jury gaat op zoek naar de meest originele supportuitingen langs de route. Evenals voorgaande jaren is er ook gekozen voor een goed doel. Dit keer gaat de cheque naar de Stichting No Guts No Glory, die bijzondere muzikale belevenissen en wensen mogelijk maakt voor mensen met kanker en hun mantelzorgers.

Route met vermoedelijke doorkomsttijden:
11.00 Lierop Start: Offermansstraat-Somerenseweg-Groenstraat-De Wertstraat-Hogeweg-Van Dongenstraat-Somerenseweg 11.15 Someren-Lieropsedijk-Vaarselstraat-Speelheuvelstraat-Wilhelminaplein-Kanaalstraat-Witvrouwenbergweg-Burgemeester Roelslaan 11.25 Someren-Eind Boerenkamplaan-Nieuwendijk 11.35 Someren-Heide Groeneweg-Nieuwendijk-Groeneweg-Ploegstraat-Kerkendijk-Hugterweg-Hugten Maarheeze

Provincialeweg 15.40 Someren Vaarselstraat-Avennelaan-Ter Hofstadlaan-Munnekenstraat-Loostreeplaan-Acaciaweg-Witvrouwenbergweg-Provincialeweg 15.50 Asten Heesakkerweg-Wilhelminastraat-Koningsplein-Burgemeester Wijnenstraat-Dijkstraat 16.05 Lierop Finish: Laan ten Boomen – 109 km –

Zie eventueel ook ons vorig bericht op slaponline of de editie van 2023.