In het kader van de bevrijdingsweek in Someren van 15 tot en met 22 september viert Lierop 80 jaar bevrijding èn de aankomst en overdracht van het vrijheidsvuur de Peel. Dit vrijheidsvuur wordt op donderdag 19 september in de kasteeltuin in Helmond doorgegeven aan alle 11 deelnemende Peelgemeentes. Tevens is het 50 jaar Frank Doucetteherdenking. Alles vindt plaats in en rondom de Koepelkerk en bij het Frank Doucettemonument in de Frank Doucettestraat. De organisatie is in handen van Stichting Lierop 825.

Donderdag 19 september 2024
Om 20.30 uur vindt in de Koepelkerk een vrijheidsconcert plaats. Het concert wordt verzorgd door de bekende organist Bert Augustus en de mezzo sopraan Ina Boersma. Centraal staat voor orgel en zang het meesterwerk “La Vierge à midi” – tekst: Paul Claudel (1868-1955); muziek: Hendrik Andriessen(1892-1981)

In deze compositie wordt de spontane kerkgang om 12.00 uur ’s middags bezongen, enkel om Maria te zien. Al snel ontpopt zich een grote lofzang op Maria in rijke bewoordingen. In “La Vierge à midi” uit de ik-persoon grote dankbaarheid om de geborgenheid, de schoonheid,  de redding, het begrip van Maria en simpelweg haar aanwezigheid. Dit als lofzang als later het vrijheidsvuur wordt overgebracht naar de Mariakapel in de Koepelkerk. In het concert staan verder de nationale volksliederen van Nederland, Engeland en Amerika centraal, naast werken rond de bevrijding in 1944. Het concert is VRIJ TOEGANKELIJK!

Rond 21.30 uur brengen lopers van “t Jasper Sport uit Someren het vrijheidsvuur vanuit het kasteelpark in Helmond naar het kerkplein van de Koepelkerk. Lopende vanaf het viaduct onder de snelweg A67 zal de nieuwe module van het carillon de vrijheid bejubelen. Bij binnenkomst in de Koepelkerk zal onder het zingen van het Wilhelmus de fakkel naar voren worden gebracht. De fakkel wordt overgedragen aan burgemeester Dilia Blok van de gemeente Someren. Het vuur in de fakkel wordt door vertegenwoordigers van de gemeenschap gebruikt om de noveenkaarsen in 2 lantaarns op de communiebank aan te maken. Één Lantaarn wordt vervolgens naar de Mariakapel in de Koepelkerk gebracht en Één lantaarn wordt naar de grote lantaarn op de eeuwenoude kerkhofmuur gebracht alwaar de kaars 9 dagen tijdens de festiviteiten zal branden. In de Mariakapel kan de lantaarn met het vrijheidsvuur elke dag bezocht worden.

Zaterdag 21 september 2024
Hoogtijdag wordt zaterdag 21 september. Bij het Frank Doucettemonument wordt vanaf 18.30 uur vliegenier Frank Doucette herdacht, 50 jaar nadat zijn lichaam werd overgebracht naar zijn woonplaats in Massachusets. Franks vliegtuig werd neergeschoten boven Wintelre. Piloot was luitenant Bradshaw en Frank kwam wonder boven wonder levend op de aarde bij Wintelre terecht. Onder grote geheimhouding werd Frank overgebracht naar het onderduikerskamp Dennenlust dat gemarkeerd is door een grote zwerfkei met opschrift in de bossen bij het gehucht Moorsel en bij het Starven. Bijzonder op 21 september is dat familie van luitenant Bradshaw uit Amerika( North Carolina) overkomt om de herdenking bij te wonen.

Vanuit de Koepelkerk zullen legervoertuigen de fakkel met het vrijheidsvuur overbrengen naar het Frank Doucettemonument. De slagwerkgroep van fanfare St. Willibrordus zal vooropgaan. Bij het monument zal de fakkel worden overgedragen aan burgemeester Dilia Blok. Zij zal het vuur aanmaken op een grote schaal waarna familieleden van destijdse bewoners van onderduikerskamp “Dennenlust” het vuur via kaarsen doorgeven aan o.a. kinderen die kaarsen verspreiden onder alle bezoekers. Het vrijheidsvuur brandt!

Na de verspreiding van het vrijheidsvuur zal burgemeester Dilia Blok een toespraak houden, zullen kinderen van basisschool ’t Rendal gedichten voordragen en zullen de beide gildes uit Lierop de vendelgroet brengen aan alle aanwezigen.

Aan deze bijzondere gebeurtenis verlenen medewerking: buurtvereniging Frank Doucettestraat, fanfare en slagwerkcorps St. Willibrordus, het koor Stage Fright, de gildes St. Antonius Abt en O.L.Vrouwe der Zeven Weeën, trompettist Frank van Gastel, de stichting Veteranen Someren, basisschool ‘t Rendal en de gemeente Someren.

Bijzonder is nog dat van 18 september tot en met 24 september het carillon een speciaal vrijheidsprogramma laat horen. Een nieuwe vrijheidsmodule die elk jaar in mei en september als een dankbare geste en geschenk

Ben van Bussel
Lierop 825
Vrijheidsvuur Someren