Over een paar weken vertrekken 25 Nederlandse mbo-kampioenen naar Lyon waar zij in september zullen strijden om de wereldtitel in hun vakgebied. Lieroppenaar Bram van Heugten gaat ook mee als deelnemer in de categorie ‘Metselen’. De voorbereidingen op WorldSkills (het WK voor beroepen) zijn in volle gang. Met veel enthousiasme wordt door de deelnemers van Team Netherlands uitgekeken naar de mogelijkheid om hun talent te laten zien aan de wereld.

Na in maart goud te hebben behaald op Skills The Finals, de nationale beroepenwedstrijd, zijn de jonge mbo-studenten gestart met het voorbereiden op de wereldfinale die van 10 tot en met 15 september plaatsvindt in Lyon, Frankrijk. Daar treffen meer dan 1500 deelnemers van meer dan 65 landen en regio’s elkaar voor de strijd in 62 vakwedstrijden.

Deelnemers doorlopen een intensief traject op maat en worden ondersteund door een vakexpert en docent. Zo traint iedereen minimaal 280 uur – dus ook in de zomervakantie – om de benodigde skills zo goed mogelijk onder de knie te hebben. Niet alleen moet je uitzonderlijk goed zijn in je vak, je moet ook het ook maar durven om onder druk van tijd en voor de ogen van de jury voor een publiek van honderdduizend bezoekers de beste prestatie neer te zetten. WorldSkills Netherlands verzorgt de mentale voorbereiding en begeleidt Team Netherlands op weg naar en tijdens het WK in Lyon.

Ga tot het uiterste
Bram van Heugten is in de race voor de titel ‘beste metselaar van de wereld’ en we kunnen wel stellen dat deze leergierige doorzetter zichzelf continu wil blijven uitdagen. Na het afronden van de opleidingen Metselaar niveau 2 & 3 wil hij zijn kennis nu verbreden door het volgen van de opleiding ‘Timmerman niveau 3’. En een doorzetter is Bram zeker, want hij is geen onbekend gezicht. De jonge metselaar deed dit jaar namelijk al voor de derde keer mee. “Ik ben twee keer tweede geworden, dus dat was twee keer net jammer. Maar de derde keer was scheepsrecht. Ik ging wel echt met goede zin naar het NK toe, want je hebt dan toch al wel twee keer mogen ervaren hoe mooi het is. Toen ik klaar was, zag ik wel dat ik een goede kans maakte. Maar als je dan tijdens de prijsuitreiking hoort dat je het bent geworden, is dat toch echt een hele opluchting.”

Bron: www.worldskillsnetherlands.nl