Voordat je verder leest wil ik graag benadrukken dat ik deze reactie op persoonlijke titel schrijf.

Ook ik heb met verbazing en ergernis de advertentie in ’t Contact, van het CDA Lierop/Someren/Someren-Eind /Someren-Heide gelezen. Vooral de laatste alinea onder de kop ‘Wat als de raad desondanks NEE zegt?’ steekt en voelt als manipulatie. Nader onderzoek leert dat er ook onjuiste verbanden worden gelegd tussen nee zeggen en het gevolg daarvan.

Twee voorbeelden: Dat er aan de rand van alle kernen kleinere bedrijventerreinen in plaats van één bedrijventerrein op 4 km (!) van de kern Lierop komt is nadrukkelijk géén direct gevolg van nee zeggen tegen een bedrijventerrein op Lungendonk. In het College jaarplan 2023 staat dit namelijk al als speerpunt voor 2023/2024: ‘Zoeken naar uitbreiding/stichten bedrijventerreinen in kerkdorpen’.
Het tweede voorbeeld betreft de stelling dat de overlast en verkeersdrukte voor veel meer inwoners en in alle kernen toeneemt en dat door de verspreiding van deze overlast de kans op aanpak hiervan kleiner wordt.
Mijn reactie hierop: Wel of geen bedrijventerrein op Lungendonk: toename van overlast en verkeersdrukte komt er sowieso. Dit heeft alles te maken met de verstedelijkingsopgave van de gemeente Helmond die een groei naar 115.000 inwoners en 15.000 arbeidsplaatsen betekent met meer dan 100.000 extra vervoersbewegingen per dag. Hiervoor ontwikkelt Helmond een visie op mobiliteit met o.a. het afschalen van de Kasteel Traverse en het versterken van de zuidelijke ontsluiting van Helmond, lees: Kanaaldijk Zuid Oost, Rochadeweg en A67.

Dan de stelling dat de kans dat de verkeersdrukte in Lierop aangepakt en opgelost klein wordt als er een nee komt. Dit is in mijn ogen niets minder dan een dreigement. Wil Lierop de verkeersdrukte aangepakt zien? Dan heeft Lierop een grootschalig regionaal bedrijventerrein te slikken. Zo niet, dan mag Lierop van het CDA met de verkeersdrukte blijven zitten. Een klap in het gezicht van Lierop.
Er is ook een positief gevolg van de nee volgens het CDA. Daarin is natuurontwikkeling en -herstel van Sang en Goorkens geen prioriteit. Mijn reactie: Prima! Sang en Goorkes gedijt prima in zijn huidige habitat. Vooral met rust laten!

Dit alles overwegende stel ik voor dat het CDA nu even ‘Lierop’ uit haar logo haalt en dat zij in hun besluit morgenavond écht opkomen voor Lierop. Dan kan het logo weer oprecht ‘Lierop’ vermelden.

Annette Wilde

Zie eventueel eerdere reactie van vorige week over dit onderwerp.