In de sporen van Van Gogh op pad

Het initiatief van Lierop 825, met verve ondersteund door de KBO Lierop en de Dorpscoöperatie Lierop Leeft, om voor een brede vertegenwoordiging vanuit de Lieropse samenleving iets bijzonders te organiseren, is vrijdag 24 november j.l. voor allen warempel een heel bijzondere dag geworden.

Een culturele, inspirerende en spirituele rit met de exclusieve Museum Plus Bus, gereden door de gedreven bestuurder Frits, door de schilderachtige en kleurrijke landerijen, gehuchten, dorpen en vergezichten naar het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam.

Dit idee en project vanuit evenementenstichting Lierop 825 zijn door Ben en Michiel van Bussel en Harrie van der Sanden verder met woord en in daad ondersteund door en met de bezige en zorgzame handjes van Tiny Steenbakkers, Tessa Wennekens en An van de Wittenboer vanuit ‘Lierop leeft…’ en door Anita Hurkmans en Maria van der Zanden vanuit KBO Lierop.
In het gastvrije ‘Henricushof’ heeft het gezelschap onder het genot van een aangekleed kopje koffie of thee met elkaar nader kennis kunnen maken van het welkomstwoord en de presentatie van deze culturele, inspirerende en spirituele dag.

Herinneringen aan deze visuele beelden zijn ook waar te nemen en te zien in het Vincent van Gogh Museum. In het arbeidszame leven van Vincent van Gogh (1853-1890) en in bijzonder tijdens zijn verblijf in Nuenen e.o., heeft Vincent een van zijn bekendste werken, ‘De aardappeleters’, ‘de pastorie’, en ‘de Collse Watermolen’ geschilderd. Verder spreken de noeste arbeid en het zware werk op het erf voor zich. Vele werken en schetsen uit zijn leven zijn te bewonderen in het vijftig jaar geleden, op 2 juni 1973, geopende Vincent van Gogh Museum in Amsterdam. Ook in onze provincie Noord-Brabant zijn in het kader ‘Beleef Van Gogh in Brabant’ onder de titel ‘Van oorsprong tot meesterschap’ diverse evenementen en bezichtigingen te bewonderen of te zien (vangoghnationaalpark.nl)

Een zeer geslaagde dag
Uit de evaluaties van de deelnemers blijkt, dat allen met volle teugen hebben genoten van een zeer bijzondere dag.

De criteria van de stichting Museum Plus Bus geven aan dat met name ouderen uitgenodigd worden om weer eens een bijzondere dag mee te mogen maken. De rit vanuit het landelijk en fraai gelegen dorp Lierop naar de stedelijke en wereldstad Amsterdam is op zich al een hele gewaarwording. De rondrit door Amsterdam met zijn vele bezienswaardigheden spreken voor zich. Tijdens de bijzondere en uitstekende lunch in Brasserie Zuiderbad maakt het gezelschap hierna onder leiding van vier rondleiders de rondgang in het museum. De gidsen gaven veel gedetailleerde informatie en uitleg over de werken van Vincent van Gogh in de periode dat hij in Nuenen woonde en schilderde. Dit alles zorgde tot een reeks van hoogtepunten.

De initiatiefnemers sluiten zich graag aan bij de informatieve en kleurrijke brochure van de ‘Museum Plus Bus’. Wij zullen maar zeggen: op naar de volgende uitstap met de “Museum Plus Bus’ hopelijk naar het zeer bijzondere Rijksmuseum. Met veel dank voor de gastvrijheid.
Weer tot zo…..

Harrie van der Sanden
namens evenementenstichting Lierop 825