De Gemeente Someren zet zich in voor meer planten en dieren in onze dorpen. Biodiversiteit is belangrijk voor de natuur en het evenwicht daarin. Ze willen meer verschillende planten en dieren een plek geven in onze gemeente.

Dit gaan ze doen door een speciaal kruidenmengsels te zaaien en stinzenbollen te plaatsen. Stinzenbollen is een verzamelnaam voor voorjaarsbloemen. Het kruidenmengsels is speciaal voor de gemeente Someren samengesteld en heeft een divers aanbod aan soorten en hun eigenschappen. Hierdoor wordt het voor soorten zoals bijen, vlinders, hommels en vogels makkelijker en aantrekkelijker om zich te vestigen op de locatie. Ook in Lierop worden deze mengsels verspreid, zodat de soorten meer nieuwe leefomgevingen krijgen. Het kruidenmengsel bloeit van april tot november en blijft jarenlang groeien.

In Lierop zal de Gildewijk worden ingezaaid met kruidenmengsels en zal maar 1 á 2 keer per jaar gemaaid worden, zodat er meer planten en dieren kunnen leven.

De gemeente verwacht dat dit zorgt voor meer variatie in de natuur dan de saaie, kort gemaaide grasvelden. Sommige planten zullen afsterven, maar er komen andere voor in de plaats, zodat er het hele jaar door wat te zien is.

Bron: Gemeente Someren