Op de facebookpagina van de politie Deurne-Asten lazen we over de aanstaande controleactie op de A67. E.e.a. vanwege de vele ongelukken die hier telkens weer plaatsvinden. In Lierop hoor je met grote regelmaat ambulance en politiesirenes die weer eens naar een ongeluk op de A67 snellen. Ze gaan vooral letten op weggebruikers die met andere dingen bezig zijn tijdens het autorijden. Jaknikkers, die steeds naar hun mobieltje op schoot kijken, halen we van de weg! In die ene seconde dat je op je scherm kijkt, leg je ruim 30 meter af op de snelweg. We hopen dat mensen zich echt meer bewust worden van de gevaren als ze even niet opletten achter het stuur. Afleiding in het verkeer, maar ook onvoldoende afstand houden, zijn de voornaamste oorzaken dat er ongevallen gebeuren op de A67. Volgens het bericht gebeuren er elke maand 35 ongelukken op de A67. In 30% van de gevallen is er een vrachtwagen bij betrokken. De impact is in dat geval vele malen groter. Daar heeft niemand baat bij. Afleiding in het verkeer en bumperkleven blijken de grootste boosdoeners. Daarom gaan wij op de A67 vanaf 23 mei met grote regelmaat op deze verkeersthema’s controleren.
Het bericht vervolgt… ‘We zijn er ook voor úw veiligheid en hopen het aantal ongevallen op de A67 terug te dringen door preventief aanwezig te zijn. We gaan mensen aanspreken op gevaarlijk rijgedrag en bekeuren waar nodig. Zo leveren wij onze bijdrage aan een veilige A67. We doen dit samen met de Teams Verkeer in Brabant en Limburg, maar ook diverse basisteams die de A67 in hun werkgebied hebben, doen mee.
Laat je niet afleiden, blijf scherp Handelingen zoals bellen en kaartlezen achter het stuur leiden de aandacht van de bestuurder af. Je bent niet meer scherp op wat er om je heen in het verkeer gebeurt. Zo heeft Amerikaans onderzoek [1] uitgewezen dat het voeren van een gesprek via een handheld telefoon de kans op een ongeval verdubbelt. Het maken van tekstberichten is nog riskanter: het verzesvoudigt de kans op een ongeval. Omdat er dan gevaar ontstaat voor jezelf of andere weggebruikers is dit strafbaar en daar treden we tegen op. Een boete voor bumperkleven kan oplopen tot 600 euro. Een boete voor handheldbellen kost 230 euro.