Wist je dat de gemeente Someren ook een bijdrage betaalt aan kleinere, eenmalige activiteiten? Ook als je geen stichting of vereniging bent, kun je hiervoor subsidie aanvragen. Tenminste, als de activiteit aan een aantal voorwaarden voldoet.

In onderstaande film van Gemeentenieuws, het voorlichtingsprogramma van de gemeente Someren, vertellen wethouder Louis Swinkels en vakspecialist Patricia Handels meer over deze subsidies. Zij staan voor het viaduct in Lierop.

 

 

Bericht:
Wilt u als vereniging, stichting of groep initiatiefnemers een activiteit organiseren die bijdraagt aan het algemeen maatschappelijk en/of sociaal belang van Someren? Dan kunt u hiervoor subsidie aanvragen. De gemeente toetst uw aanvraag aan de subsidiewet- en regelgeving. Als de aanvraag hierop aansluit, verlenen wij de subsidie.

Er zijn twee mogelijkheden:
– Jaarlijkse subsidie
– Eenmalige subsidie voor incidentele activiteiten of opstartende activiteiten met een beperkte duur (maximaal 4 opeenvolgende jaren).

Hoe werkt het?
– Subsidies lager dan 2500 euro worden bij besluit verleend en doorgaans direct vastgesteld.
– Subsidieaanvragen hoger dan 2500 euro worden voorlopig toegekend en achteraf vastgesteld.
Ná het subsidiejaar onderzoeken we of (in hoeverre) de activiteiten zijn verricht en wat er daadwerkelijk is besteed aan het initiatief. Op basis hiervan stellen we de subsidie definitief vast. Dit kan een lager bedrag zijn dan in eerste instantie is verleend. Het teveel ontvangen subsidiebedrag kunnen we terug vorderen, ook als blijkt dat niet aan de subsidievoorwaarden is voldaan.

Hoe vraag ik subsidie aan?
– Via het digitale formulier op deze website.
– Via het algemene mailadres: gemeente@someren.nl
Schriftelijk via het postadres van de gemeente Someren, Postbus 290, 5711 AG Someren.

Wanneer aanvragen?
Aanvragen voor jaarlijkse (structurele) subsidie moeten vóór 1 mei van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar bij ons binnen zijn. Dus wilt u subsidie voor 2023, vraag deze dan aan vóór 1 mei 2022.
Aanvragen voor eenmalige subsidie moet u uiterlijk 8 weken voor aanvang van de incidentele activiteit bij ons indienen.

Verantwoording achteraf
Ontving u subsidie in 2021? Dan moet u voor definitieve vaststelling van het bedrag nog een aanvraag doen. Doe dit ook vóór 1 mei 2022 om te voorkomen dat u subsidie terug moet betalen.
Voor een kleinere activiteit moet u binnen 8 weken nadat de activiteit heeft plaatsgevonden laten zien dat de activiteiten zijn uitgevoerd en dat aan de eventuele verplichtingen is voldaan. Ook dit kunt u doen via een aanvraag vaststelling subsidie.

Wijzigingen in het bestuur of in de naam van de organisatie/stichting?
Vergeet deze niet door te geven aan de Kamer van Koophandel. Denk hierbij aan een andere samenstelling van het bestuur of adreswijziging van bestuursleden. De KvK zorgt dan voor een correcte registratie in onze systemen. Dit is nodig voor de subsidieverstrekking.

Nog vragen?
Mail naar gemeente@someren.nl t.a.v. mevrouw P. Handels of informeer via het algemeen telefoonnummer (0493) 494 888 op maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur of vrijdag tussen 9.00-12.30 uur.

Bron: Gemeente Someren