De gemeenteraad heeft voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 besloten om een informateur van buiten te vragen voor het informatieproces.

Gisterenavond, woensdag 6 april 2022, deelde informateur Mathijssen zijn bevindingen, waarin hij aangaf dat de gesprekken met alle betrokkenen constructief zijn verlopen. Zijn advies aan de gemeenteraad is om te gaan voor de breedste coalitie: de Gemeenschapslijst en het CDA samen met Wij zijn Someren-VVD.

Hier zijn echter wel een paar voorwaarden aan verbonden.

Informatiegesprekken
Dhr. Mathijssen heeft 3 gespreksrondes gehouden, waarbij telkens 2 vertegenwoordigers van de politieke partij aanwezig waren. In een ontspannen sfeer zijn diverse vragen aan de orde gekomen zoals: wat zijn de belangrijkste speerpunten, breekpunten of beleidsonderwerpen?

Tijdens alle gesprekken is uitgebreid stilgestaan bij het politieke probleem dat de gemeente trof nadat begin vorig jaar een wethouder door de raad werd ontslagen. Ondanks dit verleden is er bij alle partijen de wil om het goede te doen voor Someren, inclusief alle kerkdorpen en inwoners. Volgens de informateur is er geen sprake van een onstabiele bestuurlijke situatie.

Advies coalitie
In de gesprekken is duidelijk gesteld door de partijen dat een coalitie moet bestaan uit 3 partijen die bij voorkeur een royale meerderheid hebben. Zo blijft in de gemeenteraad een goede balans tussen coalitie en oppositie.

Gezien de verkiezingsuitslag is in de gesprekken naar voren gekomen dat de Gemeenschapslijst en het CDA logische deelnemers zijn. Door Wij zijn Someren-VVD toe te voegen geeft dit het breedste evenwicht en kan het voldoende comfort geven voor een goed bestuurbaar Someren. Dit comfort komt tot uitdrukking in de verhouding van de raadszetels: 6 – 4 – 3. In deze coalitie zijn alle partijen met 1 wethouder (1 fte) vertegenwoordigd in het college.

Het advies is om daarbij de portefeuilles zo te verdelen dat er een goede verdeling is van de majeure beleidsterreinen, waarbij rekening wordt gehouden met het vierogen-principe.

Voorwaarden voor samenwerking
Door de constructieve houding van alle partijen is er een gedeelde ambitie.
Het verleden vraagt echter wel om duidelijke afspraken voor een goede politieke samenwerking. Uit de gesprekken kwam naar voren dat er twee belangrijke voorwaarden zijn om samenwerking mogelijk te maken: er is geen draagvlak voor een terugkeer van de ontslagen wethouder in het college. En het is van belang dat alle raadsleden de integriteitscode of ‘gentle agreement’ ondertekenen en ernaar handelen. Alle partijen hebben aangegeven hiermee akkoord te zijn.

Coalitieakkoord op hoofdlijnen
Het advies van de heer Mathijssen is om de genoemde voorwaarden eerst te regelen voordat de inhoud besproken wordt en dan het coalitieakkoord niet te gedetailleerd te laten zijn.

Belangrijke thema’s die door ieder genoemd zijn:
• Wonen/ bouwen in alle kernen
• Investeren in een goede gemeentelijke organisatie
• Samenwerking in de regio
• Gezond financieel beleid
• Burgerparticipatie
• Goed sociaal beleid.

Als aan de voorwaarden wordt voldaan voorziet de informateur een goede basis voor de onderlinge verhoudingen en samenwerking. Hierdoor ontstaat een stabiel dagelijks bestuur dat in goede harmonie samenwerkt met de gemeenteraad. Dit vormt dan de basis voor goede persoonlijke verhoudingen binnen een goed functionerend politiek klimaat.

Bron: Gemeente Someren