Nog tot 15 november maait waterschap Aa en Maas een groot deel van zijn sloten en beken. Afgelopen maandag 1 juni zijn ze begonnen.
Incidenteel heeft het waterschap vanaf half april al een aantal slootbodems gemaaid om ervoor te zorgen dat het water goed door kan stromen. Met dit jaarlijks maaionderhoud wordt voorkomen dat sloten en beken dichtgroeien.
Uitvoering maaionderhoud
De eerste grote maaironde is van 1 juni tot 15 juli, de tweede maaironde loopt van 1 september tot 15 november. Tussen deze twee maairondes door maaien ze extra waar het nodig is. Het waterschap huurt aannemers in om het maaionderhoud uit te voeren. De aannemers rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen, die grenzen aan de sloten en beken, verplicht om het maaisel te ontvangen.
Zorgplicht en waterdoelen
Het waterschap maait zo vaak als nodig is om het waterpeil zo goed mogelijk te kunnen reguleren. Bij het maaien houden ze nadrukkelijk rekening met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen.
Perceelwijzer
De Perceelwijzer-app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, grond- en oppervlaktewaterstanden en de maaiplanning per watergang.
In de toekomst volgt aanvullende informatie over de rijrichting, maaiselkant en de aannemer.
Met de Perceelwijzer is het ook mogelijk om een melding te maken bij het waterschap, bijvoorbeeld als een duiker verstopt is.
De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store. Kijk voor meer informatie op https://perceelwijzer.nl/